Política

política

Òmnium posa en marxa una sindicatura per fiscalitzar l’aplicació de l’amnistia

Servirà per fer un seguiment de com els jutjats apliquen la norma però també per denunciar els intents de boicot de la judicatura

Els juristes confien que serà una eina clau per ajudar a coordinar les defenses i desplegar estratègies conjuntes

Òmnium Cultural ha posat en marxa aquest matí una Sindicatura per l’Amnistia que servirà per fiscalitzar l’aplicació que la justícia espanyola faci de la llei aprovada dijous passat al Congrés, i ajudar a coordinar les defenses dels seus potencials beneficiaris. “Sabem que el mateix poder judicial actuarà com un agent polític més i buscarà les dreceres per saltar-se la llei, així que és imprescindible posar eines a disposició de la societat civil”, ha justificat el president de l’entitat, Xavier Antich, en un acte als jardins del Palau Robert en què l’han acompanyat juristes, advocats i representants de grups polítics.

L’òrgan, impulsat i liderat per l’equip jurídic de l’entitat, tindrà segons Antich el triple objectiu de vetllar per la correcta aplicació de la llei, denunciar les vulneracions i intents de boicot que ja ha donat per fet que buscarà almenys “una part important” de la cúpula judicial i generar un espai de trobada i de coordinació entre les defenses dels represaliats, a fi de poder compartir “informació i estratègies jurídiques”. A més, facilitarà dades de l’aplicació a partir de la base de dades i del recompte de potencials represaliats beneficiats que ja ha realitzat en els últims anys, i que ha situat en com a mínim 1.616 persones. “La voluntat d’Òmnium és que la llei s’apliqui a tots els que s’ha d’aplicar, causa a causa i jutjat a jutjat, malgrat les trampes, subterfugis i demores que vulguin imposar alguns jutges”, ha subratllat Antich, que ha aprofitat per denunciar ja la demora “políticament injustificable” de la publicació de la llei al BOE, de la qual ha culpat la Moncloa.

D’entrada, la sindicatura farà un monitoratge de com s’està aplicant la llei, tant en jutges menors com en altres instàncies, per la qual cosa ha posat en marxa avui mateix el web amnistia.omnium.cat , que serà l’instrument des d’on centralitzarà tota la informació i demanarà als potencials interessats que s’adrecin, a partir d’un formulari i models de sol·licitud. Així mateix, també hi ha penjat un document amb preguntes i respostes que pot suscitar l’aplicació de la llei, i hi anirà emetent informes d’avaluació. “Esperem que el Parlament i el govern també hi contribueixin, avui engeguem una eina necessària”, ha recalcat la vicepresidenta de l’entitat, Marta Garsaball.

L’advocada Laia Serra ha subratllat que la llei “genera una oportunitat, però també un repte jurídic important”, ja que no n’hi ha precedents a l’Estat i segur que es generaran discussions i dubtes interpretatius. “Caldrà estratègia, compartir recursos, trobar escletxes...”, ha destacat, per la qual cosa creu que la sindicatura pot jugar un paper clau perquè l’aplicació arribi a bon port i desplegui tots els seus efectes jurídics. “Segur que sabem treure partit de tot el potencial de la llei”, s’ha conjurat Serra. “Cadascuna de les iniciatives que intentin sabotejar-la requerirà una anàlisi molt precisa de com contestar, perquè ara hi ha casuístiques molt diferents”, ha conclòs Antich.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.