memòria democràtica
Llach i Delgado a Via Laietana 43
El cantautor i l’antropòleg participen en la campanya per aconseguir la desafectació policial de la Prefectura
Lluís Llach, el cantautor que des del cap de setmana ocupa la presidència de l’Assemblea Nacional Catalana, i Manuel Delgado, antropòleg, han participat aquesta tarda en una nova convocatòria de la Comissió de la Dignitiat davant la Prefectura superior de policia espanyola a Barcelona.
L’acte d’avui s’ha dut a terme en plena campanya electoral, com ja va passar el 7 de maig passat, però en aquest cas la Junta electoral no ha dictat cap prohibició de celebració. De l’acte prohibit del passat maig, que va ser respost amb una concentració de protesta a la prohibició, se’n va derivar una denúncia de la policia que ha estat tramesa a la Fiscalia i Junta electoral per si se’n deriven responsabilitats penals o administratives.
Des de fa tres anys, les concentracions que es fan dos dimarts al mes tenen per finalitat aconseguir que l’edifici policial passi a tenir un us cívic i sigui decalat espai de memòria. Amb aquest propòsit hi fan cap persones que han patit actes de tortura a la Prefectura i expliquen el seu cas.
En la seva intervenció, Llach ha explicat com va ser detingut quan estava duent a terme un seguit de concerts al Palau de la Música i que no va rebre maltractaments per la seva condició de persona coneguda. El nou president de l’ANC ha definit la prefectura com a “centre d’execucions on hi van morir uns quants estudiants”.
Al seu torn, Manuel Delgado ha explicat les dues detencions que el van portar a Prefectura, el 1974 i el 1975, el segon cop només per cridar “gora Euskadi” en un concert de Raimon. Delgado ha alertat a no fer memòria històrica per no situar la necessària memòria en el terreny de la història, que vol dir l’oblit, i ha reivindicat la lluita dels comunistes en temps del franquisme.