Política

Kirchner promet aprofundir els canvis iniciats pel seu marit

Cristina apel·la a la reconciliació en el primer discurs com a presidenta electa de l’Argentina

Cristina Kirchner no va esperar els resultats oficials de les eleccions de diumenge per proclamar-se presidenta electa de l’Argentina. Les enquestes li vaticinaven un ampli triomf quan va pujar a l’escenari de la seva seu de campanya per prometre que a partir del 10 de desembre aprofundirà “els canvis iniciats el 2003” pel seu marit, Néstor, artífex de la recuperació econòmica després de la crisi de desembre del 2001. Un cop escollida, Cristina, a seques, com li diuen a l’Argentina, va elegir un to pausat, lluny de l’estil crispat que ha caracteritzat la campanya.

La candidata guanyadora va recordar que els més de 20 punts d’avantatge obtinguts sobre l’exdiputada Elisa Carrió “potser són la diferència més gran entre la primera força i la segona en tota la història de la democràcia”. “Però la victòria, lluny de col·locar-nos en posició de privilegi, ens situa en un lloc de més responsabilitat”, va aclarir la primera dona elegida presidenta de l’Argentina a través del vot. L’escoltaven gairebé 2.000 persones, que acolorien un hotel més apte per a convencions d’empresaris que no per a celebracions polítiques.

“Concertació plural”
Cristina va fer una crida a avançar en la “concertació plural” amb què el seu marit va intentar doblegar els vells cabdills del peronisme. Per això va convocar “tots els homes i dones, els que ens han votat i els que no”. “Volem oferir-los la nostra mà perquè cal reconstruir el teixit social i institucional”. De fet, el vicepresident serà Julio Cobos, un governador de l’opositora Unió Cívica Radical (UCR) que es va associar al kirchnerisme en el Front per a la Victòria.

El govern sortint argentí pot estar satisfet. Ha pogut evitar la segona volta i controlar les províncies (entre les quals Buenos Aires) i obtenir la majoria absoluta al Congrés, on ja no necessitarà forces aliades per assegurar-se el quòrum.

Respecte als vots, Cristina es va mostrar forta entre els sectors més pobres de la societat, sobretot a la conurbació de Buenos Aires i al nord del país, a més de ratificar el seu poder a la Patagonia, el bressol polític dels Kirchner.

Les grans ciutats, però, es van mostrar esquerpes a l’oficialisme. El govern va perdre per ampli marge a les grans capitals com Buenos Aires, Rosario i Córdoba, fins al punt que el cap del gabinet, Alberto Fernández, recomanava ahir als portenys que “deixin de votar com en una illa i formin part del país”. Aquestes illes van ser el bastió de l’oposició, que diumenge van trobar en Elisa Carrió i la seva Coalició Cívica un nou referent de pes. “Sóc la líder de l’oposició i prometo exercir aquest càrrec”, va manifestar Carrió, tot i deixar clar que ella no tornarà a competir per la presidència de la República després de dos fracassos consecutius. “Hem rebut un suport impressionant a les grans ciutats, de la classe mitjana, però no hem pogut consolidar-nos al nord del país”, va al·legar Carrió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona