Bartomeu Compte
Cap de l’oposició a Besalú (Fem Besalú-AM)
“Es dona molta facilitat perquè ens visiti tothom, a Besalú”
“Cal que el turisme reverteixi a la població. Ara, fer venir visitants, per exemple, costa 4 euros a cada ciutadà i no hi ha retorn”
“Convindria ordenar la plaça de la Llibertat. Ara, és a can seixanta, s’ha de pacificar, i també els carrers del centre”
S’haurien d’harmonitzar les façanes del Prat de Sant Pere. Ara és un campi qui pugui
Bartomeu Compte, que ha estat durant dotze anys secretari general de CCOO a les comarques gironines i diputat al Parlament per ERC en la legislatura passada, analitza en aquesta entrevista els seu primer any en política municipal. Afirma que l’equip de govern de Junts ja els fa cas, però que li falta empenta.
Amb vostè ERC obre una nova etapa a Besalú?
Entenc que, quan ets diputat d’ERC, t’has de comprometre amb el partit, tot i que ahir vaig deixar de ser-ho. Jo encapçalo la llista Fem Besalú i dic això, perquè no és una llista purament d’ERC, sinó que el que hi ha darrere meu són persones que no estan compromeses o significades políticament i que creuen que hi ha coses per canviar. En Jordi Gran, per exemple, havia estat a la llista del PSC i ha vingut amb mi més per amistat; havíem treballat junts a Comissions Obreres. Anem amb la marca blanca d’ERC, Acord Municipal, més que res perquè, en determinats moments, necessites el suport i una estructura per conèixer les subvencions i tenir un coneixement panoràmic.
Vostè diu que hi ha coses que s’han de canviar a Besalú. Quines?
Fonamentalment, temes de carrers, temes turístics... Creiem que cal un canvi.
Desgranem-les. Carrers?
Sí, crec que Besalú té, com tots els municipis, un problema de finançament, però vam passar uns anys bons i potser es van promoure moltes accions que per a un poble com Besalú comportaven una important despesa. Em refereixo al pavelló i l’escola bressol. El primer s’havia de fer, però en el cas de la segona potser es va anar més enllà del que s’havia d’anar.
Tornem als carrers.
Hem fet una proposta per al Prat de Sant Pere i l’alcalde ens ha dit que hi ha un procés participatiu, però ja sabem com funcionen aquests processos. La nostra proposta és fer una recensió i presentar un projecte per al carrer Francesc Cambó, que està molt mal guarnit. En general, falta pavimentació, enllumenat, que sí que s’ha millorat però hi falten detalls. Es tracta, doncs, de detalls, més que no pas de grans obres.
En què consisteix el seu projecte per al Prat de Sant Pere?
Nosaltres proposem una reforma. La plataforma que hi ha davant de l’església s’ha d’eliminar, és una barrera arquitectònica on la gent pot prendre mal i no té cap sentit. També s’hi haurien d’harmonitzar les façanes; ara és un campi qui pugui. Falta també més il·luminació, treure els escocells i trobar l’encaix d’una vegetació amb una mitja lluna amb arbres a la banda contrària al temple, reordenar les terrasses... No demanem coses de tres milions d’euros, sinó coses de sentit comú, que facilitin passejar pel Prat. Hi cal, doncs, un canvi qualitatiu que afavoriria un altre tipus de turisme.
Turisme?
Es pateix la massificació. No és el mateix que a Barcelona, en què hi ha moltes altres qüestions, però a Besalú també es dona molta facilitat perquè vingui tothom. Ens trobem que hi ha llocs bastant inhòspits, com ara la plaça a l’estiu, però també cal que d’alguna manera el turisme reverteixi a la població. En aquests moments, els beneficis van a uns determinats sectors. Fer venir turistes costa 4 euros a cada ciutadà, però hauria ser al revés, és a dir, que revertís en positiu.
No hi ha vida social?
Ens cal fer l’institut escola nou i cal també habitatge social per als joves i un espai social a l’antiga ferreteria de la plaça de la Lliberat que ara havia tancat i que té sortida a una plaça que hi ha al darrere on hi ha la biblioteca, el teatre... El propietari s’hi posava bé i s’hi havia d’haver parlat per arribar a un punt de trobada. Per a nosaltres era estratègic; l’alcalde, però, va dir que no interessava. Tenim la sort que no s’hi obrirà una botiga de records, perquè si es fes seria la plaça dels souvenirs.
Però això ja es fa a can Cambó.
Ho està intentant fer, hi ha una educadora cada dia una hora. Va una mica en la nostra idea, un espai on els joves i la gent gran sembla que hi van, que hi ha una programació, però això s’ha fet ara i coincideix amb el nostre programa.
Molts visitants, més seguretat?
Crec que havíem d’aprofitar la inèrcia del Consell Comarcal, que havia posat una càmera, per posar-ne una altra a la cruïlla entre les carreteres de Girona, Figueres, el carrer Major i l’avinguda Lluís Companys. Sí que convindria ordenar la plaça de la Llibertat.
Expliqui’s.
Ara, és a can seixanta, s’ha de pacificar, i també el centre. S’hi haurien de fer dues hores de càrrega i descàrrega i un autobús de molt poques places que uneixi el centre amb barris com Can Camps, que queden lluny.
I no se’ls escolten?
Tenim la sensació que se’ns escolta en les idees que tenim al nostre programa, però falta sensibilitat i una mica d’empenta. Algunes, com la millora de la xarxa d’aigua en baixa, són propostes estratègiques i l’alcalde diu que quan s’hagin de fer ja trobaran ajuts.
En què es diferencien els projectes de poble dels dos grups?
L’equip de govern prioritza molt les pedres i nosaltres les persones.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.