política
ERC, molesta amb Junts perquè la vol forçar a posicionar-se d’immediat
Sans en censura el “tacticisme” en proposar ara Illa, i diu que “costa d’entendre” que Puigdemont no vulgui afrontar el primer debat d’investidura
Desvela que el PSC volia vincular a la investidura l’oferiment de la presidència del Parlament
La vicepresidenta primera del Parlament i portaveu d’ERC, Raquel Sans, ha expressat aquest matí el malestar del partit amb el “tacticisme” de Junts, que proposa que sigui el socialista Salvador Illa el primer a intentar ser president de la Generalitat. “Ens costa d’entendre que, després de tot el que s’ha dit, Puigdemont no vulgui afrontar el primer debat d’investidura”, ha reblat a TV3. “No sabem què hi ha darrere de la voluntat que sigui Illa el primer que es presenta, o ho podem intuir: obligues ERC a posicionar-se”, els ha acusat. I és que a ningú escapa que és pràcticament impossible cap mena d’entesa abans del 25 de juny, data fixada per al primer debat, tot i que el consell nacional dels republicans ja aprovarà en el consell nacional d’aquest dissabte les bases de la consulta interna a la militància que, quan sigui, haurà de ratificar o no un eventual principi d’acord per a una investidura. En aquest sentit, Sans creu que és “molt probable” que el dia 25 es convoqui un ple on no hi hagi cap candidatura, i que per tant serà “més simbòlic que una altra cosa” ja que només servirà per “visibilitzar” que s’engega el compte enrere de dos mesos per poder investir un president abans d’anar a una repetició electoral.
Sans ha admès que ERC ja ha iniciat les noves converses “amb tothom”, si bé ha evitat concretar en quin punt dels continguts es troben, més enllà de recordar quines són les tres grans qüestions que hi planteja: un referèndum per resoldre el conflicte polític amb l’Estat, la clau de la caixa i l’enfortiment dels serveis públics, amb el català com a eix central. Segons ella, no seria “útil” anar a noves eleccions perquè hi ha un “cansament” per part de la ciutadania”, però ha recordat que la responsabilitat principal d’evitar-ho “no li pertoca” aquesta vegada als republicans, sinó als dos grups a qui l’electorat va donar més vots, que ja s’han entès “en moltíssimes coses” en la passada legislatura per anar “desgastant” el govern, i que és a qui ara correspon segons ella “trobar aliances”. “És un clàssic la pressió a ERC”, s’ha espolsat, mentre ha insistit que el partit estarà a punt per tornar a anar a eleccions si cal, encara que l’agafin “en un moment complicat”. “Cal escoltar més” la militància, ha reblat en tot cas, per la qual cosa veu “primordial” poder-li donar la decisió final.
La portaveu ha reiterat que la negociació per a una investidura “no té res a veure” amb la que es va fer a la mesa del Parlament, on la prioritat finalment assolida és que fos “antirepressiva” per garantir tots els debats i els drets dels diputats a l’exili. En aquest sentit, Sans ha desvelat que l’oferiment que els va fer el PSC de tenir-ne la presidència tenia contraprestacions que ERC no volia assumir. “Els condicionants anaven vinculats a una investidura, i no els volíem”, ha tancat, sense acabar-los de concretar.
Barcelona, a banda
Sans, igualment, ha desvinculat del debat nacional la posició que avui adopti la militància de Barcelona en el congrés extraordinari a què se l’ha convocat per votar el principi d’acord per entrar en el grup municipal del PSC. “És una decisió de la federació regional d’ERC, hi tenen tot el dret”, ha remarcat. Això sí, ha recordat que la direcció nacional té la possibilitat “des del punt de vista reglamentari” de valorar i d’executar la decisió que es prengui a Barcelona. “El que passarà no li sé dir”, ha apuntat.
En clau del debat intern per al congrés del 30 de novembre, Sans, que ara ja és secretària general de feminismes i LGTBI al partit, s’ha posat “a disposició per al que convingui”, i per tant disposada a tornar a integrar-se a la direcció d’ERC. “Depèn del lloc, la responsabilitat i sobretot de si el projecte il·lusiona o no, és més important el què que el qui”, ha conclòs.