política
Boye diu que estan “preparats” per a una eventual detenció de Puigdemont
L’advocat assegura que la gent “també ho veurà” i que hi “reaccionaran”, si bé no aclareix encara el quan ni el com del retorn
Admet que els jutges poden allargar l’aplicació de l’amnistia amb prejudicials al TJUE però que alhora han d’aixecar totes les mesures cautelars, i per tant en desvincula els tempos polítics
L’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat que estan “preparats” per a l’escenari d’una possible detenció del president a l’exili el dia del seu retorn. “El que hagi de succeir, succeirà, però nosaltres reaccionarem a aquest escenari”, ha subratllat aquest matí a TV3, on també ha deixat clar, això sí, que “la gent també ho veurà, i no ho entendrà”. Boye ha evitat donar detalls de com serà exactament el retorn de Puigdemont, per bé que ha dit que té la certesa “que tot català el viurà i una àmplia majoria l’acceptarà amb molta alegria i com un pas endavant en tot aquest procés”. “Quan passi, la gent ho veurà i ho entendrà”, ha augurat. Boye tampoc ha avançat quan es produirà exactament el retorn, ja que això és “secret”, per bé que ha mantingut que tornarà “quan sigui la investidura”, sense aclarir si ho farà en cas que no hi hagi un ple sense candidat, sinó que tan sols sigui per donar fe que ningú es vol presentar encara i comença a córrer el rellotge de dos mesos abans d’una repetició electoral. “Aquesta és una decisió política de la qual informarà el president”, s’ha limitat a dir en aquest cas.
L’advocat també ha insistit que la llei d’amnistia és “molt clara” tant en l’exposició de motius com en l’articulat, i ha subratllat que l’article 4, que estableix que s’aixequin d’immediat totes les mesures cautelars com les ordres de detenció i la presó preventiva, “pesa molt més”, en afectar el dret a la llibertat, que el dret dels jutges d’elevar qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), cas aquest en el qual també ha assegurat: “quan arribi el moment ens pronunciarem, però hem demostrat que ja sabem com defensar-nos”. En aquest sentit, Boye creu que “és lògic” que si hi ha prejudicials s’allargui el termini màxim de dos mesos que la llei dona per a la seva aplicació, però també deixa clar que això no treu que mentre no es resolgui definitivament el procediment els possibles beneficiaris de l’amnistia han d’estar en llibertat. Segons ell, doncs, els tempos polítics de la investidura són una cosa, i la resolució del TJUE, que es pot allargar un any, una altra. “Una cosa no afecta l’altra”, ha insistit.
Boye també ha evitat mostrar les cartes que jugarà en cas que no s’avanci en l’aplicació de l’amnistia per part del Tribunal Suprem o de l’Audiencia Nacional, on hi ha el cas Tsunami que mira d’acusar Puigdemont i altres encausats de terrorisme, si bé ha aclarit que no es planteja una denúncia per prevaricació. Això sí, ha qualificat de “ridícul” que el Tribunal de Comptes, que no és un òrgan judicial, es plantegi presentar també qüestions prejudicials a Europa.