Política

El Consell de Seguretat de l'ONU debat sobre Kosovo sense aconseguir una postura de consens

La reunió s'ha fet a petició de Rússia i Sèrbia, i hi han assistit els 15 membres del Consell de Seguretat i 45 països més

El Consell de Seguretat de l'ONU ha debatut sobre el problema plantejat per Kosovo i la seva anunciada imminent declaració d'independència sense arribar a una postura de consens.

Mentrestant, els Estats Units (EUA) i el Regne Unit han expressat davant l'òrgan màxim de decisions de l'ONU el seu suport a la declaració d'independència, i Rússia, per la seva banda, ha advertit que això suposa una "fractura descarada de la llei internacional".

La reunió s'ha efectuat a petició de Rússia i Sèrbia i hi han assistit els 15 membres del Consell de Seguretat, a més de 45 països que ho havien sol·licitat. A la reunió també hi ha assistit el ministre d'Exteriors de Sèrbia, Vuk Jeremic, que ha demanat al Consell que s'oposi a aquesta declaració unilateral i li ha advertit que admetre la independència de Kosovo podria suposar "una sèrie incontrolada de secessions".

Preguntat sobre la possibilitat de recórrer a les sancions per evitar que Pristina faci aquesta declaració, Jeremic ha dit que Belgrad "utilitzarà totes les mesures polítiques, econòmiques i diplomàtiques per impedir, i amb caràcter últim revertir, un acte il·legal", que suposa el trencament del principi d'integritat territorial tal com apareix a la Carta de les Nacions Unides.

Recolzament de Moscou
Belgrad té el recolzament de Moscou, que a través del seu ambaixador, Vitali Churkin, ha afirmat: "Estem seriosament preocupats per la possibilitat que es produeixin greus amenaces a la seguretat de la població local, si s'arribés a produir una declaració unilateral d'independència".

L'ambaixador adjunt dels EUA a l'ONU, Alenxander Wolff, ha reiterat la ja coneguda posició de Washington d'afavorir la independència de Kosovo i ha apostat per la via d'independència tutelada a través del pla entregat el 2007 pel mediador finlandès de l'ONU, Martti Ahtisaari, però que ja va ser rebutjat pel Consell.

"Les parts es troben en una posició irreconciliable i per això han fracassat. No es tracta d'una qüestió de temps", ha dit Wolf, que ha rebutjat així la postura expressada pel ministre d'Exteriors serbi.

Un pas més
Paral·lelament, l'expectació és màxima a Kosovo, on durant el dia d'avui el primer ministre podria anunciar quan declararà la independència de la província. Les institucions kosovars ultimen els detalls legals.

Tal com es preveia, el Parlament de Pristina ha tirat endavant un projecte per accelerar jurídicament la implantació de la plena sobirania.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.