Política

política

Rull convoca per al 26 de juny un ple ordinari per iniciar el compte enrere

Constata que cap candidat vol presentar-se ara, si bé PSC i Junts han expressat la voluntat de buscar-ho fins a la fi del termini el 26 d’agost

En la sessió de la setmana vinent els grups tot just tindran cinc minuts per intervenir, després que ell llegeixi una breu declaració

Si hi hagués repetició electoral, seria el 13 d’octubre

Havent constatat que cap candidat ha manifestat la seva voluntat de sotmetre’s ara a la investidura, el president del Parlament, Josep Rull, ha convocat per al dimecres 26 de juny, a les 11 del migdia, un ple ordinari per a la presa en coneixement de la resolució que signarà aquell mateix dia, amb què donarà inici al còmput de dos mesos que marca l’Estatut per a la convocatòria automàtica d’eleccions si cap candidat ha estat investit. “Dins del termini de deu dies hàbils des de la constitució de la legislatura, aquesta presidència constata que no li ha estat possible proposar un candidat per ser investit president”, ha anunciat ell mateix aquesta tarda, un cop ha completat la ronda de contactes amb tots els grups. Això sí, dos d’ells, el PSC i Junts, sí que li han expressat la voluntat “d’explorar la possibilitat de proposar un candidat” en el transcurs dels propers dos mesos. Però no ara.

La sessió del dia 26 -dia en què s’hauria produït la primera votació si s’hagués convocat un ple d’investidura per al dia 25, límit màxim- serà curt, ja que ell mateix llegirà al principi la breu resolució -que de fet ja ha avançat avui- que marcarà la posada en marxa del rellotge, i tot seguit els grups intervindran per un màxim de cinc minuts, sense possibilitat de rèpliques, de menor a major representació. Serà així una fórmula molt similar a la que la tardor del 2020, amb Roger Torrent com a president del Parlament i amb Quim Torra acabat d’inhabilitar, va donar pas a les eleccions del febrer del 2021.

Rull, que poc abans d’anunciar la decisió ha trucat als dos vicepresidents per comunicar-los-la, convocarà dimarts 25 de juny una junta de portaveus, que és l’òrgan a qui oficialment correspon fixar l’ordre del dia del ple, que en aquest cas tindrà un únic punt, la presa en coneixement de la resolució, que per tant no es votarà. Amb això, la data màxima perquè hi hagi un president investit serà el dilluns 26 d’agost. “Fins aquell dia hi haurà la possibilitat d’articular i construir aquestes majories, i substanciar el corresponent debat d’investidura”, ha conclòs Rull, que s’ha mostrat “convençut” que la “capacitat de construir consensos, ponts i diàleg farà possible” que com a mínim es produeixi aquest debat.

El ple no es fa el dia 25 perquè així també dona temps que els grups s’acabin de constituir, ja que demà és l’últim dia que tenen per registrar-se, però necessiten que en doni compte la mesa, que no es reunirà fins dimarts vinent. I és que Rull serà aquest dijous i divendres a Brussel·les i a Ginebra per visitar els diputats que romanen a l’exili.

La normativa no estableix cap límit d’intents en aquests dos mesos, amb la qual cosa hi podria haver més d’un ple d’investidura, de més d’un candidat, i en principi sense un mínim de temps entre un i l’altre, si bé fonts parlamentàries admeten que en aquest cas s’entraria en “terreny no cartografiat”. En tot cas, Rull sempre ha dit que no pot obligar ningú a presentar-se, i no activarà cap nova ronda de contactes si cap grup li ho demana. Això sí, el període entre l’1 i el 15 d’agost és inhàbil a efectes parlamentaris, amb la qual cosa caldria un acord previ de la mesa per habilitar-lo si el debat s’hagués de produir en aquestes dates. En cas que no s’hagués pogut materialitzar cap investidura el 26 d’agost, la repetició electoral tindria lloc el 13 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.