Política

guerra a gaza

Un ministre israelià demana l’execució d’un tret al cap dels presos palestins

El membre ultradretà del govern ja havia demanat l’execució dels reus per resoldre el problema de l’amuntegament a les presons

El ministre israelià de Seguretat Nacional, l’ultradretà i colon Itamar Ben Gvir, ha demanat aquest diumenge l’execució dels presos palestins “amb trets al cap”, en un vídeo difós per mitjans israelians del qual se n’ha fet ressò Efe. “S’haurien de disparar bales al cap dels presoners, en lloc de donar-los més menjar”, diu en el vídeo Ben Gvir, que al gener de 2023 ja va proposar una llei de pena de mort només per a palestins i que va arribar a aprovar-se en primera lectura dos mesos després.

El ministre, condemnat en el passat per incitació a l’odi, vandalisme i suport al terrorisme, va prometre que aquesta llei s’aprovarà aviat en lectura definitiva a la Knesset (Parlament israelià).

“Aquestes declaracions ja no sorprenen per part d’un ministre que representa un règim involucrat en un genocidi contra el poble palestí”, ha lamentat el director de la Societat de Presoners Palestins, Abdullah Zaghari. Zaghari també ha remarcat que la violència que Israel exerceix contra els presos palestins s’ha intensificat “amb execucions i assassinats documentats” des de l’inici de la guerra a Gaza.

El projecte de llei de Ben Gvir va ser aprovat en primera lectura (la lleis israelianes necessiten tres lectures per a entrar en vigor) a principis de març de 2023, i imposava la pena de mort als detinguts palestins que “hagin comès un assassinat per motius racials amb l’objectiu de danyar a l’Estat d’Israel”. Des de llavors, no hi ha hagut més avenços en la tramitació d’aquesta norma.

No és la primera vegada que el ministre ultradretà es pronuncia sobre aquest assumpte amb aquest to. L’abril passat va demanar l’execució dels presos palestins per solucionar el problema d’amuntegament de les presons israelianes. “La pena de mort per als terroristes és la solució adequada al problema de l’empresonament”, va dir el ministre, que va acceptar, però que, mentre no es concretava la seva proposta, es construïssin 936 places carceràries addicionals.

El Ministeri Palestí d’Afers de Detinguts i Ex Detinguts i la Societat de Presoners Palestins ha informat aquest diumenge que les forces israelianes han detingut més de 9.450 palestins de la Cisjordània ocupada, incloent-hi Jerusalem Est, des del 7 d’octubre de 2023, data en la qual el grup islamista palestí Hamàs va atacar territori israelià i va causar la mort d’unes 1.200 persones i en va segrestar unes 200, cosa que va desencadenar l’actual guerra a la Franja de Gaza.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia