Política

Ucraïna

Kíiv anuncia la desarticulació d’un grup subversiu que volia prendre el Parlament

La fiscalia ucraïnesa diu que les persones detingudes volien fer caure el govern

El Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU) ha anunciat aquest dilluns la desarticulació d’un grup subversiu que havia convocat un acte públic en la capital Kíiv amb l’objectiu d’enderrocar a les autoritats civils i militars ucraïneses i de prendre l’edifici de la Rada Suprema (Parlament).

Un nombre indeterminat de persones han estat detingudes per la seva participació en la conspiració, segons el SBU.

“Segons la investigació, al maig i juny de 2024 un grup de persones va distribuir missatges en les xarxes socials desacreditant als actuals dirigents de l’Estat, demanant canvis en l’ordre constitucional i la presa del poder en Ucraïna, es llegeix en un comunicat de la Fiscalia ucraïnesa, que també ha informat de la desarticulació del grup.

Segons la Fiscalia, els líders del grup havien convocat diversos actes públics per al passat 30 de juny, quan Ucraïna celebra el Dia de la Constitució. Els organitzadors no van revelar en les convocatòries les seves intencions colpistes.

A més de prendre el Parlament, la idea d’aquests supòsits subversius era triar en aquests actes públics un nou “govern interí”.

El principal organitzador de l’esdeveniment és, segons la Fiscalia, el líder d’una organització que “té experiència a participar en actes provocatius que no han donat resultats”. La Fiscalia no ofereix més detalls sobre la identitat d’aquesta persona o sobre l’organització que lidera.

“Havia llogat una sala amb capacitat per a dues mil persones i havia buscat també personal militar i guàrdies armats d’estructures privades per a dur a terme la presa del poder”, diu la Fiscalia sobre com es va preparar la suposada temptativa.

Segons aquesta font, l’organitzador tenia còmplices a les regions de Dnipropetrovsk (centre) i Kíiv i havia tractat sense èxit d’atreure a una ONG de la regió d’Ivano-Frankivsk (oest) als preparatius.

Quatre persones estan sent investigades en Ivano-Frankivsk per distribuir material amb crides al derrocament violent de l’ordre constitucional a Ucraïna. Dues d’elles estan privades de llibertat de manera preventiva, segons la Fiscalia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia