Política

judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

El titular del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha decretat l’amnistia pels 46 agents de la Policia Nacional a qui investigava per les càrregues de l’1-O a la capital. En la seva interlocutòria, el jutge Francesc Miralles argumenta que els delictes que se’ls atribuïen —lesions i contra la integritat moral— encaixen en la llei i que la seva actuació no va superar el “llindar de gravetat” per quedar exclosa. Igualment, també recalca que la intervenció dels agents “va ser d’escassa durada individual, emmarcades en un objectiu policial definit i que no van continuar una vegada aconseguit el mateix”. Dit tot això, l’instructor també recorda que, malgrat acordar el sobreseïment lliure de la causa penal en aplicació de l’amnistia —que es pot recórrer—, encara queda oberta la via civil perquè les persones que van patir danys per l’actuació policial puguin reclamar la responsabilitat civil.

Òmnium, l’Assemblea Nacional Catalana i Irídia, que exerceixen d’acusació popular i particular, ja han anunciat que presentaran recurs on al·legaran que “la brutalitat policial perpetuada per part dels policies contra la societat civil contravé l’article 3 del Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals i amnistiar-los implica una vulneració del mateix per part de l’Estat”. Es a dir, que la llei “no pot beneficiar, en cap cas, els responsables de la violència policial, i que els actes investigats queden exclosos de l’àmbit de l’amnistia perquè poden representar delictes de tortures o tractes inhumans o degradants, que superen el llindar de gravetat de conformitat amb la jurisprudència del TEDH i, per tant, són actes exclosos a l’article 2 de la llei”.

La fiscalia ja va sol·licitar fa pocs dies la mesura de perdó pels policies en un breu escrit d’una pàgina, on també argumentava que es poden emparar en la llei perquè la seva actuació com a molt encaixava en els delictes de lesions, lesions lleus o maltractament d’obra lleu. En canvi, no considera, com sí creuen les acusacions, que algunes càrregues suposessin un delicte contra la integritat moral, sinó que no van ser prou greus per a no ser amnistiats. Almenys una desena dels policies encausats ja van anunciar que la demanarien.

Paral·lelament a aquest cas, l’Audiència de Barcelona ha de decidir encara si amnistia els quatre escopeters de la Policia Nacional acusats de rebentar un ull a Roger Español amb una pilota de goma en càrregues de l’1-O a Barcelona. En aquest afer, el ministeri públic ha demanat que també s’amnistiï els agents, en considerar que van actuar amb “proporcionalitat” i complint el seu deure, i que en canvi s’enviï a judici Español per llançar una tanca contra els agents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia