Política

GUERRA A EUROPA

Orbán insta Zelenski a negociar un alto el foc amb Rússia i a accelerar el diàleg de pau

El primer ministre hongarès viatja a Ucraïna per primer cop des de la invasió russa, en qualitat de president de torn de la UE

El primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, s’ha entrevistat aquest dimarts a Kíiv amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, l’endemà d’assumir la presidència semestral de la Unió Europea (UE), informa Efe.

Es tracta del primer viatge de l’euroescèptic Orbán, referent internacional de l’extrema dreta i amic de Putin, a Ucraïna des que va ser envaïda per Rússia el febrer del 2022.

En una roda de premsa conjunta en què van mostrar cordialitat, el líder hongarès ha demanat a Zelenski que consideri la possibilitat de negociar amb Rússia un alto el foc que permeti “accelerar” les converses de pau. Orbán –ha assegurat– “aprecia molt les iniciatives per aconseguir la pau” de Zelenski, però ha advertit que poden tardar molt a donar fruits.

Pel seu cantó, el president ucraïnès va dir al seu hoste que Ucraïna espera comptar amb “el lideratge” d’Hongria per organitzar, “en els pròxims mesos” una segona cimera per la pau, com la que es va celebrar a iniciativa de Kíiv a mitjan juny a Suïssa, a la qual no es va convidar Rússia. “Veiem la possibilitat d’organitzar la segona cimera aquest any, ho desitgem molt”, va declarar Zelenski, que va demanar a Budapest que tingui un paper “actiu” en els preparatius per a una cita internacional en què –segons han admès diversos portaveus ucraïnesos– sí que hi podria participar Rússia.

Zelenski va explicar fa poc que, abans de final d’any, el seu país elaborarà un full de ruta per posar fi a la guerra, un pla que podria entregar a Moscou després de rebre el suport d’una part significativa de la comunitat internacional.

Tradicionalment, les relacions bilaterals entre Hongria i Ucraïna han estat carregades de tensions. Kíiv veu en Budapest un aliat de Moscou, mentre que Hongria acusa Ucraïna de no respectar els drets de les minories ètniques que viuen al seu territori, entre les quals la magiar, formada per unes 150.000 persones.

El conservador i ultranacionalista govern d’Hongria, país membre de la UE i l’ OTAN, s’ha negat a entregar armes a Ucraïna i reclama negociacions de pau. En la seva visita a Kíiv, Orbán havia assegurat que el seu objectiu és avançar per aconseguir el final de la guerra a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona