Política

política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

Una enquesta del CIS mostra que el 27% dels votants dona sempre el seu suport al mateix partit

La gran majoria dels catalans tornaria a votar el mateix partit en cas de repetició d’eleccions. El 93,4% dels catalans que van participar a les eleccions autonòmiques del passat 12 de maig tornarien a votar el mateix partit. Només un 4,5% canviarien el seu vot una vegada conegut el resultat del 12-M, i un 8,3% dels que no van votar sí que haurien anat a les urnes un cop vist el resultat. Són alguns dels titulars que ens deixa una enquesta postelectoral del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS).

L’’avenç provisional de resultats de l’enquesta postelectoral publicat aquest dimarts va ser elaborada del 11 al 17 de juny mitjançant 4.000 entrevistes telefòniques. L’anàlisi va més enllà del vot. Segons la percepció dels enquestats, el tema més debatut durant la campanya va ser la llei d’amnistia (29,3 %), la independència de Catalunya (17,1 %) i la immigració (5,6 %).

Entre els enquestats que van anar a votar, un 61,9 % ja tenia decidit el seu vot abans de l’inici de la campanya electoral, un 9,7 % ho va decidir al començament de la campanya, un 14,7% ho va fer uns dies abans de les eleccions, un 4,8% durant el dia de reflexió i un 8,5% ho va decidir el mateix dia de les eleccions.

Així mateix, un 21,2 % dels votants va dubtar entre diversos partits. Entre aquests, les franges de dubte més importants van ser entre PSC o Comuns (9,2 %), Junts o ERC (8,9 %), PSC o ERC (8,8 %), PP o Vox (7,0 %), i ERC o Comuns Sumar (6,6%).

Preguntats pel partit més proper a les seves pròpies idees, un 25 % esmenten el PSC, un 11,8 % ERC, un 9,6 % PP, un 9,2% a Junts, un 5,9% a Vox, un 4,3% Comuns Sumar, un 3,5% Podem, un 3,3% la CUP i un 1,8% Aliança Catalana, mentre que un 12,2% diu que cap.

El PSC va guanyar amb el 27,96 % dels vots i 42 diputats, seguit de Junts, amb un 21,61 % dels suports i 35 escons, mentre que ERC es va quedar amb un 13,68% dels vots i 20 diputats, i el PP amb un 10,97 % dels sufragis i 15 escons. Darrere va quedar Vox amb un 7,96 % dels vots i 11 parlamentaris, els comuns amb un 5 ,82% dels vots i 6 diputats, la CUP amb un 4,09% dels suports i 4 escons i Aliança Catalana amb un 3,78% dels vots i 2 diputats.

Pel que fa a les raons principals per votar la formació escollida, destaquen que és el partit que millor representa les seves idees (54,4 %), per la seva posició respecte al nacionalisme català (31,1 %) i perquè cal un canvi (17,7 %).

Segons l’estudi, un 27,4% dels enquestats vota sempre pel mateix partit en unes eleccions autonòmiques catalanes, un 26,6% sol votar el mateix partit i un 42,3% opta per un partit o un altre segons el que més els convenci en aquell moment.

Sobre el sentiment identitari, un 14,8 % dels enquestats se sent únicament català, un 20, 3% se sent més català que espanyol, un 47,6% se sent tan espanyol com català, un 6,1% se sent més espanyol que català i un 5,8% se sent només espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona