Política

Les defenses dels policies investigats per càrregues de l’1-O a Girona ja demanen l’amnistia

Les defenses han començat a demanar l’amnistia per als 27 policies nacionals investigats per les càrregues de l’1-O a Girona. Després que el jutjat donés deu dies a les parts i a la fiscalia per posicionar-se sobre l’aplicació de la llei, ja s’ha rebut la primera petició. La signa la defensa d’un dels policies, que demana aplicar l’amnistia tant al seu client com a la resta d’investigats. L’escrit, al qual ha tingut accés l’ACN, recull que les càrregues policials “per impedir” el referèndum queden emparades per la llei, i que els delictes que poguessin haver comès els policies -se’ls investiga per lesions- es van dur a terme “en defensa de la legalitat i l’ordre constitucional”. Fins i tot, aplicant la força “en la seva mínima expressió”.

La causa per les càrregues en sis col·legis electorals a la ciutat durant el referèndum la porta el jutjat d’instrucció 2 de Girona. Es va obrir arran de la querella conjunta que van interposar els advocats voluntaris per les actuacions policials a Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva.

La causa s’ha anat allargant en el temps i fins i tot ha acabat trossejant-se en diferents peces. El juny del 2021, el jutjat ja va deixar impunes les càrregues a Sant Julià de Ramis. I el desembre de l’any passat, va arxivar provisionalment la causa contra els 27 policies nacionals que van actuar a Girona.

Ho va fer a petició de la fiscalia, després que l’Audiència resolgués que només se’ls podia acusar per delictes lleus de lesions i argumentant que, o bé els fets havien prescrit, o bé se’ls podia aplicar l’eximent que preveu el Codi Penal per actuar en compliment d’un deure. En aquest cas, impedir la celebració del referèndum de l’1-O.

Els advocats voluntaris van recórrer les interlocutòries d’arxiu i ara fa uns mesos l’Audiència de Girona els va donar la raó. El tribunal va tombar l’arxiu que havia dictat el jutjat i li va ordenar tirar endavant el judici contra els policies; en aquest cas, també per delictes de lesions (a més del de lesions lleus).

Amb l’entrada en vigor de la llei d’amnistia, a finals de juny el jutjat d’instrucció 2 de Girona va enviar una providència a les parts i a la fiscalia. L’escrit els donava un termini de deu dies perquè donessin a conèixer les seves postures en relació a la causa contra els 27 policies nacionals.

Ara, les defenses dels agents ja han començat a demanar-ne l’amnistia. De moment, el jutjat ja ha rebut l’escrit d’una d’elles, on demana que la mesura de gràcia s’apliqui no tan sols al seu client sinó també a la resta d’agents que van prendre part a les càrregues de Girona aquell 1 d’octubre del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia