Política

Ester Soms i Pagespetit

Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

“Som al juliol i no tenim pressupostos a l’Ajuntament. Hi veiem una manca de responsabilitat i de compromís”

“Fem una oposició de control, no tenim desgast i la feina que fem ens ha de convertir en l’eina útil per al 2027 governar Arbúcies”

Arbúcies és trista, apagada, més deixada, no es fa res per solucionar els problemes dels veïns

Ester Soms i Pagespetit (Arbúcies, 1980) és tècnica administrativa de grau superior.

A les municipals de l’any passat es va marcar com a fita evitar una quarta majoria absoluta de Pere Garriga a Arbúcies. Van aconseguir més regidors però no l’objectiu. Quina lectura fa del resultat de fa un any?
En fem una molt bona lectura. Sí que és cert que no vam aconseguir l’objectiu de trencar la majoria absoluta. Sabem que era un repte molt difícil perquè són molts anys de l’Entesa i d’en Pere Garriga al capdavant. És cert que vam guanyar en regidors: de dos vam passar a cinc. Per a nosaltres van ser uns molt bons resultats perquè ni en la legislatura passada amb l’oposició en pes teníem cinc regidors i érem dos grups. Això marca un canvi; el canvi que vol la gent d’Arbúcies, que es comença a notar amb el resultat de les municipals. Va marcant un camí de cara al 2027, n’estem segurs.
Han denunciat la gestió unilateral, i en especial econòmica, per part de l’equip de govern. Com definiria la gestió aquest primer any de mandat?
La definiríem de continuista. Són molts anys i segueix la mateixa manera de fer. Creiem que aquest primer any ha estat més nefasta i aquí no veiem cap manera, cap via, que se solucioni. Hi ha una situació econòmica pèssima, que ens pesa a tots els arbuciencs i no s’ha presentat cap pla de sanejament. És un dels temes que ens preocupa més. Com a Esquerra fa anys que ho estàvem denunciant i finalment aquest principi d’any ha sortit a la llum una gestió econòmica bastant difícil.
S’hauria de millorar la transparència?
Per millorar la transparència n’hi hauria d’haver. I ara mateix a Arbúcies no n’hi ha. Esquerra hem presentat moltes instàncies i la majoria no ens les han respostes. I n’hi ha algunes que voregen la il·legalitat. Per exemple, que un regidor sigui tresorer. Això no pot ser. Ho hem denunciat al Síndic de Greuges. La resposta és que les maneres de fer són així i així es seguirà fent. Per tant, repetim que, per millorar la transparència, primer n’hauríem de tenir.
Quina oposició fan davant d’una quarta majoria absoluta?
L’oposició d’Esquerra no canvia d’una legislatura a una altra. Nosaltres som una oposició de control, perquè es gestioni correctament, de denunciar el que calgui, de situacions incorrectes que passin en el consistori. L’avantatge d’ara és que amb cinc regidors podem tenir més control de diferents situacions. De mirar també la mala gestió que s’està fent en el govern. Un dels principals objectius com a oposició és escoltar les peticions de la gent d’Arbúcies i traslladar-les al ple . Sempre diem que som la seva veu. És gràcies a la seva confiança que ens han fet aquests cinc regidors que podem ser la seva veu en tots els temes que calgui.
Farà aviat deu anys que és cap de l’oposició. Es va presentar com a cap de llista el 2015. Nota desgast personal?
Doncs no. Al contrari, tinc més ganes que mai i hi ha Soms per anys si em donen la confiança, evidentment. Els resultats em donen més empenta per tirar endavant. El 2015 es van presentar tres partits a les municipals: Entesa, PdeCAT i Esquerra. El 2019, Entesa, la CUP i Esquerra. I el 2023, hem quedat Entesa i Esquerra. Això no demostra cap desgast per part meva, sinó sobretot que hi ha un equip de persones molt ben preparat. Hi ha moltes ganes de treballar i són gent que s’estimen Arbúcies. Soc la cap de l’oposició, però si no fos per aquest equip Esquerra no hauria aguantat aquest tercer embat perquè la resta ha sortit del camí. Jo he estat al capdavant, però amb tot aquest gruix de gent al darrere volem fer l’oposició que Arbúcies es mereix. I sobretot seguir. Sempre hi serem. Tothom ha anat deixant-ho córrer. Ens preguntem què passarà el 2027? Sortiran llistes sota les pedres? La confiança que estem donant, la feina que estem fent i que no tenim desgast, això ens ha de convertir en l’eina útil per a la gent d’Arbúcies. El 2027 volem ser l’eina útil i governar Arbúcies
Com estan les finances municipals?
Ens preocupa moltíssim. Esquerra fa anys que alertem que estem en caiguda lliure. És com una bola de neu que s’està fent més grossa i sembla que no es vulgui veure. L’últim any es va tancar amb un romanent negatiu de menys de 300.000 euros, però aquest darrer tancament ha estat de menys d’un milió set-cents mil. Són unes previsions greus que posen l’Ajuntament d’Arbúcies en una situació molt greu. Si l’ajuntament fos una empresa ara estaria en concurs de creditors. Arbúcies necessita contenció i això passa per un pla de sanejament per reduir despeses. I no hi ha previsió de fer-ne cap, segons ens va dir en l’últim ple. Hi ha d’haver una gestió més eficient. També una situació d’autocrítica i no hi és. Som al juliol i no tenim pressupostos a l’Ajuntament. Hi veiem una manca de responsabilitat i de compromís. Ens repercuteix a tots.
Quina radiografia fa?
Una Arbúcies trista, apagada, més deixada, no es fa res per solucionar els problemes que als arbuciencs els inquieten. La seva gent és la fortalesa, és la que tira endavant el poble. Tenim un teixit d’entitats molt gran i el nostre entorn també, el Montseny, Montsoriu. Però no s’explota tot el que s’hauria d’explotar. Hi falta un canvi de xip, unes noves maneres de fer. Necessita un canvi d’aires. Arbúcies és molt bonic i hi havia molt de turisme, però ara no se la reconeix. Quelcom no funciona. També cal que la gent no es faci el poble seu.
Quina és la prioritat principal?
Ara és aconseguir controlar la despesa d’aquest desgavell econòmic de l’Ajuntament. També il·lusionar els arbuciencs a participar i recuperar l’esperit del poble. Hi ha prioritats com millorar el transport, cuidar el cos policial i donar més eines a la seguretat, per treballar més i millor, una empenta al teixit comercial... La principal millora són les arques municipals i sanejar el deute greu que hi ha.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.