Política

guerra a europa

Orbán viatja per sorpresa a la Xina després de la polèmica visita a Rússia

S’entrevista amb Xi després d’haver-se reunit fa uns dies amb Zelenski i de la controvertida trobada amb Putin

El president xinès diu al mandatari hongarès que cal “crear condicions de diàleg directe” entre Moscou i Kíiv

El primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, s’ha reunit aquest dilluns per sorpresa a Pequín amb el president xinès, Xi Jinping, per parlar de la guerra a Ucraïna, quan es compleixen 866 dies des de l’inici de la invasió russa a gran escala de Kíiv, el 24 de febrer de 2022.

“La Xina és una potència clau per crear generar les condicions que afavoreixin la pau en la guerra entre Rússia i Ucraïna”, ha escrit el dirigent hongarès en un missatge publicat a la xarxa X aquest dilluns acompanyat d’una fotografia arribant a la capital xinesa amb la llegenda “missió de pau 3.0”.

Després de rebre Orbán, el país del qual ostenta la presidència semestral de la UE, Xi ha assenyalat que la comunitat internacional ha de “crear les condicions per a un diàleg directe” entre Rússia i Ucraïna” i “proporcionar ajuda en aquest sentit”, segons un comunicat publicat per la cadena estatal CCTV aquest dilluns i recollit per l’agència Efe.

Considerat el líder del bloc europeu més pròxim a Moscou, Orbán ha visitat aquest dilluns sense previ avís a la Xina en el marc de la seva “missió de pau”, desautoritzada per la UE, que el va dur la setmana passada a Kíiv amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i de la seva posterior trobada a Moscou amb el president rus, Vladímir Putin.

Els viatges d’Orbán coincideixen amb els primers dies de la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea, una posició que ostentarà Hongria des d’aquest juliol i fins a finals de 2024.Un cop va transcendir la reunió del primer ministre hongarès amb Putin, líders com el president del Consell Europeu, Charles Michel, van voler deixar clar que la presidència rotatòria del Consell “no atorga el mandat per dialogar amb Rússia en nom de la Unió” i que “no es poden celebrar debats sobre Ucraïna sense Ucraïna”, segons informa l’ACN. Orbán, en canvi, va defensar la reunió dient que la pau “no s’aconsegueix des d’un còmode sofà a Brussel·les” i va sostenir que, malgrat no gaudir del mandat per negociar en nom dels 27, la Unió “no pot seure i esperar que la guerra acabi de forma miraculosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia