Política

política

ERC prendrà mesures divendres per l’afer dels cartells dels Maragall

Es dona tot just quatre dies més per tancar la investigació interna i independent que té endegada un tècnic jurista del partit

Ha convocat una executiva i un consell nacional per valorar l’informe que li presentarà i actuar en conseqüència

ERC sap que no es pot permetre allargar ni un dia més del necessari la resolució de l’escàndol dels cartells que denigraven els germans Maragall com a tàctica electoral per fer pujar la popularitat del candidat a Barcelona Ernest Maragall abans de les eleccions municipals del 2023. Un cop el diari Ara va revelar la setmana passada que l’acció havia sortit de les mateixes files republicanes, i després que el viceconseller Sergi Sabrià precipités la seva renúncia dijous passat arran d’aquest afer malgrat que va assegurar que no n’era ni se’n sentia responsable, la direcció del partit ha accelerat i ha convocat per a aquest divendres a la tarda els màxims òrgans entre congressos: una executiva -que és qui prendrà una decisió- i un consell nacional -a qui se’n donarà compte tot seguit-, a fi de prendre mesures sobre el o els responsables.

Qui haurà d’assenyalar qui són i proposar els càstigs disciplinaris que se’ls hauria d’aplicar -que poden anar des d’una amonestació lleu fins a una expulsió del partit- serà Xavier Mombiela, el “responsable de compliment” designat per al cas, que és un tècnic jurista “de la casa”, designat en el seu dia per l’executiva nacional, que ja va iniciar d’ofici la investigació interna quan va esclatar l’escàndol fa una setmana, i que aquests dies està actuant de manera independent de la resta d’òrgans del partit, segons ha assegurat aquest migdia la portaveu, Raquel Sans, després de la permanent. “Ell és qui escoltarà totes les persones implicades per aclarir què ha passat, i fins a quin punt són certes les informacions aparegudes, perquè ara hi ha moltes coses que se’ns escapen”, ha apuntat Sans que, això sí, ha admès que seran “rotunds i implacables” perquè aquesta és una “taca als valors ètics”, un fet “molt greu” que afecta la reputació de l’organització. “La militància és la primera interessada a aclarir una situació que afecta la nostra imatge”, ha insistit Sans, que no ha sabut aclarir si Mombiela ja ha parlat amb Sabrià. Demà a la tarda, això sí, està prevista la seva trobada amb Tolo Moya, l’exresponsable de comunicació del partit a qui el mateix Maragall va assenyalar com a culpable, per bé que ell es va defensar dient que tenia proves que incriminaven altres persones.

La portaveu ha aclarit que Mombiela és l’únic responsable de la investigació i de l’informe que en presentarà, un document que l’executiva haurà de validar i prendre com a base per a la decisió final. En aquest sentit, Sans ha cenyit l’actuació de la comissió d’ètica, un òrgan del qual ella mateixa i Mombiela formen part, a la d’un “comitè de crisi” que actua d’entrada quan sorgeix algun escàndol intern com l’actual, però a qui el responsable de compliment tot just informarà en aquest cas abans, “tenint en compte que és un cas molt greu i amb impacte”. “Amb tota la informació sobre la taula tindrem tots els elements de judici divendres”, ha insistit Sans davant les preguntes dels periodistes perquè aclarís nous detalls que han sortit els últims dies a la premsa, com l’eventual pagament de 50.000 euros -que ERC ja va negar- als autors materials dels fets per comprar suposadament el seu silenci. “Estem sent molt més transparents que altres organitzacions; és una investigació independent, un procés molt delimitat en els reglaments interns, i a mida que van apareixent informacions es van incorporant”, ha explicat la portaveu, que ha defensat que estan actuant amb la màxima “celeritat”.

En plena batalla interna sobre la renovació entre junqueristes i roviristes, que ha contaminat i està condicionant tot el debat sobre l’afer dels cartells -Sabrià mateix va apuntar contra Junqueras en anunciar la seva dimissió-, Sans també s’ha refermat en el que ja va dir dilluns passat, que és que “la direcció d’ERC”, liderada en aquell moment per Oriol Junqueras i Marta Rovira, havia tingut coneixement dels fets, per bé que no ha entrat en detall “de quin o quins membres” en concret ho sabien. “Jo només puc parlar per mi, que en formava part i no ho sabia”, ha etzibat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia