Política

política

L’estratègia d’ERC s’ha decidit els darrers anys sense Junqueras

Els afins a Marta Rovira asseguren que el president s’ha desentès de les decisions al partit mentre que els propers a Junqueras els acusen d’haver-lo volgut aïllar

L’estratègia d’ERC els darrers anys s’ha decidit sense la participació del president del partit, Oriol Junqueras, i a través d’un òrgan més reduït que l’executiva que ha dirigit la secretària general, Marta Rovira. El que pels propers a Rovira ha estat un desinterès voluntari per part de Junqueras d’assumir la responsabilitat de prendre decisions, per als afins a Junqueras ha estat un aïllament forçat segons explica ACN després d’haver consultat una vintena de fonts del partit.

Amb l’entrada de Junqueras al govern com a vicepresident, el partit crea el 2015 una estructura reduïda per coordinar l’estratègia de la que formaven part Jordi Bacardit, aleshores mà dreta de Rovira; Bernat Aubia, cap de l’empresa Relevance vinculada a les campanyes de contrapropaganda; i Sergi Sabrià, proper a Rovira i Aragonès i qui va ser president parlamentari, cap de l’oficina d’Aragonès i viceconseller fins la setmana passada. Amb el temps, aquest grup s’ha ampliat, ha agafat poder de decisió i hi ha hagut relleus de persones, sobretot a partir de la “repressió”, l’entrada a presó de Junqueras i l’exili de Rovira. S’hi han incorporat dirigents del partit, del grup parlamentari i també de fora de la direcció republicana –fins i tot persones que no eren militants d’ERC.

El grup ha continuat reunint-se regularment un cop Junqueras va quedar indultat el 2021 però sense que el president del partit hi hagi participat mai. Eren reunions telemàtiques per tal que s’hi pogués connectar Marta Rovira des de Ginebra, que tenien lloc cada divendres, i en les quals no ha participat Junqueras. Per l’entorn de la secretària general, Junqueras no hi ha participat per deixadesa de les seves responsabilitats. Si no hi ha pres part ha estat per desinterès de formar part dels òrgans on es decidia l’estratègia del seu partit i no pas perquè no sabés que existien. De fet, afegeixen, persones de l’entorn de Junqueras sí que prenien part en les reunions i li feien arribar la informació.

Però des del sector de Junqueras s’acusa al grup de Rovira de voler aïllar la figura del president i alguns com el secretari d’organització, Pau Morales, neguen saber de l’existència del grup estratègic ni de les reunions.

Els afins a Junqueras justifiquen que aspiri a tornar a dirigir el partit pel fet que no ha participat de les decisions d’ERC ni del govern Aragonès. Els propers a Rovira acusen Junqueras d’haver mantingut reunions constants amb militants com a president del partit en què ha criticat al govern Aragonès. El trencament definitiu entre ambdós sectors s’hauria produït la tardor del 2023 quan Junqueras va intentar infructuosament ser el candidat d’ERC a la Generalitat en comptes de Pere Aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia