Política

L’Audiència amnistia l’única activista condemnada pel tall del tren a Girona

L’Audiència de Girona ha amnistiat l’única activista condemnada pel tall del tren l’AVE el dia que es va fer pública la sentència del Tribunal Suprem que condemnava els líders independentistes, segons informa l’ACN. El jutjat penal 5 va condemnar Carla Costa a 1 any de presó i la seva advocada, Montserrat Vinyets, va presentar la petició a la secció quarta de l’Audiència de Girona, que tenia pendent de resoldre el recurs contra la sentència. La interlocutòria dictada per l’Audiència declara extingida la responsabilitat penal i civil de l’activista perquè considera que el seu cas encaixa amb els preceptes de Llei d’Amnistia. L’extinció de la responsabilitat civil, a més, tanca la porta a una possible indemnització per danys a la companyia ferroviària.

La defensa de l’activista, encapçalada per l’advocada Montserrat Vinyets, va entrar l’escrit a la secció quarta de l’Audiència a mitjans de juny. La defensa al·legava que la pena imposada és per un delicte de desordres públics, inclòs a l’amnistia per a aquells “actes contra l’ordre i la pau pública que haguessin estat executats amb el propòsit de mostrar recolzament” a la independència de Catalunya.

Costa, en aquell, moment cara visible del col·lectiu La Forja, era l’única persona encausada pel tall ferroviari del 14 d’octubre del 2019. De mig miler de persones que van envair les vies del tren aquell dia, la fiscalia només la va acabar acusant a ella. Demanava que la condemnessin a 2 anys i mig de presó i a una indemnització de més de 34.000 euros.

Després del judici, que es va fer el 26 de juny passat, el jutjat penal 5 la va condemnar a 1 any de presó, basant-se sobretot en un vídeo d’aquell dia on Costa apareixia caminant per les vies del tren convencional.

La sentència concloïa que encapçalava la “massa de persones” que van obligar a interrompre la circulació dels combois i van causar un “greu dany a la circulació ferroviària”. El jutjat va concloure que només la podia relacionar amb el tall al tren convencional però que no hi havia proves que avalessin la seva participació en l’acció a l’AVE.

L’advocada de la defensa de l’activista, Montserrat Vinyets, va recórrer la sentència a l’Audiència de Girona, i estava pendent del recurs. Per això, la petició d’amnistia es va presentar a la secció quarta.

La interlocutòria de l’Audiència, que el Tribunal ha adoptat per unanimitat, conclou que els actes de desordres públics pels quals se la va condemnar “encaixen” en la Llei d’Amnistia i són “en conseqüència, amnistiables”. I no només en l’àmbit de la responsabilitat penal per la qual se la va condemnar a 1 any de presó sinó també en la civil.

En relació a això, conclou que com que no es va condemnar Costa per “la causació dels danys a particulars”, és “procedent” també declarar l’extinció de la responsabilitat civil de Costa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navàlnaia a la llista de “terroristes”

Barcelona
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona
judicial

El Suprem tira d’artilleria pesada i fa el primer pas per recórrer l’amnistia al TC

barcelona
política

L’Audiència pregunta sobre l’amnistia als imputats del jutjat 13 o la consulta a Europa i al TC

barcelona

L’Audiència amnistia l’única activista condemnada pel tall del tren

girona