UNIÓ EUROPEA
Orbán, l’aliat incòmode
Les reunions del líder hongarès i president de torn de la UE amb Putin i Xi causen indignació a Brussel·les
Al final de la cimera de l’OTAN, en què va participar, tenia previst volar cap a Florida per trobar-se amb Trump
Viktor Orbán s’ha convertit en una autèntica pedra a la sabata dels aliats. El primer ministre d’Hongria i president de torn de la Unió Europea (UE) saboteja la posició comuna de fermesa amb Rússia i el seu aliat, la Xina, viatjant a Moscou i a Pequín per reunir-se amb Putin i Xi Jinping amb l’objectiu, ha dit, d’impulsar la pau a Ucraïna. Ahir, el líder ultranacionalista tenia previst redoblar el desafiament i volar de Washington a Florida al final de la cimera de l’OTAN –en la qual participava des de dimarts– per trobar-se amb Donald Trump, el candidat presidencial dels EUA que ha especulat amb la idea de retirar el suport a Ucraïna si al novembre guanya les eleccions a la Casa Blanca.
Durant la trobada aliada, es va poder veure un Orbán aïllat en les converses informals entre els líders, i també durant el sopar de gala ofert per Biden, dimecres a la Casa Blanca. El president finlandès, Alexander Stubb, ha negat divisions sobre Ucraïna a l’interior de l’Aliança tot assegurant que Orbán està “en franca minoria”. “Creiem en la prerrogativa dels estats sobirans de prendre les seves pròpies decisions polítiques en matèria d’afers estrangers i de seguretat; [però] el que Rússia està fent és impulsar una guerra imperial. I Orbán no té cap mandat de l’Aliança ni de la UE per dur a terme cap mena de negociació”, va criticar.
El president del Consell Europeu, Charles Michel, present a la reunió aliada com a convidat, va deixar clar que la presidència rotatòria europea –que ostenta cada sis mesos un dels 27 estats membres– “no representa la UE a nivell exterior”. També l’alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, va reconèixer ahir en una entrevista a l’agència EFE que hi ha “un profund malestar a la UE sobre aquest comportament” del líder hongarès. Borrell va anunciar que els ministres d’afers estrangers abordaran aquesta qüestió en una reunió el pròxim 22 de juliol.
La mala maror ha arribat al Parlament Europeu, on la presidenta de Renovar Europa (liberals), Valérie Hayer, va instar Michel a “clarificar” les responsabilitats i mandats del Consell de la Unió Europea –que encapçala actualment Orbán– en afers estrangers tot acusant el líder magiar d’intentar “manipular” la presidència hongaresa de la UE “per impulsar suposades missions de pau a Kíiv, Moscou, Pequín i Washington mentre llança missatges contraris a les posicions adoptades per la UE”. En paral·lel, Orbán ha aconseguit crear a Estrasburg un nou grup parlamentari que aplega 13 partits d’ultradreta –inclòs el seu propi partit (el Fidesz), el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen, la Lliga de Salvini i Vox–, que ja s’ha convertit en la tercera força de la cambra, davant dels liberals i del grup d’ultradreta que capitaneja Meloni. Al grup d’Orbán, Patriotes per Europa, hi ha també el PVV neerlandès de Geert Wilders, l’FPÖ austríac, el flamenc Vlaams Belang i el portuguès Chega.