Política

Guerra a Ucraïna

Els Estats Units i Alemanya van frustrar un complot rus per matar un fabricant d’armes

El Kremlin volia assassinar Armin Papperger, el director general de Rheinmetall, el principal fabricant d’armes alemany

La trama s’emmarca en una campanya de sabotatges per interrompre el flux d’armament a Ucraïna

Rússia planejava assassinar el cap d’una important empresa d’armament alemanya, segons ha revelat aquest dijous la cadena nord-americana CNN.

Segons cinc funcionaris de Washington i occidentals coneixedors del cas, els serveis d’intel·ligència dels Estats Units van descobrir a principis d’any que el govern rus pretenia eliminar diversos executius de la indústria de defensa a Europa que proveeix d’armes a Ucraïna. El pla més madur era per matar Armin Papperger, un empresari alemany que ha liderat l’enviament d’armes i vehicles militars per a Kíiv. La seva empresa, Rheinmetall, és el fabricant d’armes més gran d’Alemanya i produeix obusos d’artilleria de 155 mil·límetres, uns projectius determinants en la guerra de desgast contra Rússia.

Els nord-americans van avisar del complot a les autoritats alemanyes, que van poder protegir Papperger i frustrar el suposat pla. Un alt càrrec del govern alemany va confirmar a la CNN que Washington havia avisat Berlín del complot.

La cadena recorda que Rússia va iniciar fa mig any una campanya de sabotatge a tot Europa amb l’objectiu d’aturar el flux d’armes occidentals cap a Ucraïna i minvar el suport públic a Kíiv. Aquestes accions van des de petits actes vandàlics fins a atacs incendiaris a magatzems destinades al conflicte. Aquesta nova informació suggereix que en aquesta guerra a l’ombra el Kremlin estava disposada a assassinar ciutadans.

La notícia coincideix amb les advertències dels funcionaris de l’OTAN sobre la gravetat de la campanya de sabotatge russa, que alguns creuen que pot traspassar el llindar del conflicte a l’est d’Europa. “Veiem sabotatges, veiem complots d’assassinat, veiem incendis domèstics. Veiem coses que tenen un cost en vides humanes”, va alertar dimarts un alt càrrec de l’Aliança.

La Casa Blanca no ha confirmat l’existència de la trama per assassinar Papperger. No obstant, la portaveu del Consell de Seguretat Nacional Adrienne Watson ha apuntat que “la intensificació de la campanya de subversió de Rússia és una cosa que ens estem prenent molt seriosament i en què hem estat concentrats durant els últims mesos. Watson ha assegurat que els Estats Units treballen “activament” amb els seus aliats de l’OTAN per “exposar i aturar aquestes activitats”.

La ministra alemanya d’Exteriors, Annalena Baerbock, ha declarat durant al cimera de l’Aliança a Washington que els plans per atemptar contra el directiu de Rheinmetall són “una mostra me´s que el president rus [Vladímir Putin] lliura una guerra híbrida contra Europa”. “Aquesta inclou ciberatacs, sabotatge, campanyes de desinformació i també atacs contra persones en territori europeu”, ha indicat als mitjans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia