Política

Kenneth Martínez

Alcalde del Vendrell

“Som al cor de la Catalunya que està en creixement”

“La franja litoral, des de Sitges fins a Tarragona, té 70 quilòmetres. Hi vivim més de 200.000 persones i continuem creixent”

“Hem renovat la neteja viària i la recollida selectiva perquè el municipi creix i ha de tenir uns serveis que estiguin a l’altura”

La nostra prioritat és fer la transformació verda i tenir els carrers nets, ordenats i segurs Al Vendrell pot ser que arribem a tenir 1.000 pisos buits. Això s’ha de poder gestionar

Kenneth Martínez és doctor en història per la Universitat Rovira i Virgili –on va treballar com a investigador– i funcionari de carrera del cos d’inspecció d’educació. L’any 2007 va guanyar la plaça de professor de secundària al departament de ciències socials de l’institut Baix Penedès del Vendrell. Va ser regidor a l’Ajuntament del Vendrell des del 2011 fins al 2019, quan va ser escollit com a candidat a l’alcaldia.

Com valora els resultats de les eleccions municipals, en què el PSC ha obtingut un regidor més?
Amb molta satisfacció, perquè són 600 vots més que en les anteriors. Això vol dir que la feina feta ha estat positiva i que els ciutadans creuen en nosaltres. És com passar una revàlida que et serveix per saber que estàs en el bon camí.
Salvador Illa l’ha incorporat a l’executiva nacional. Hi portarà la veu de les terres de Tarragona i del Baix Penedès?
Sí, soc secretari nacional per Tarragona. I realment hi ha molt a dir des d’aquí. Perquè Catalunya té encara per resoldre la seva pròpia cohesió territorial. No s’han tingut en compte les necessitats d’aquesta altra Catalunya que està fora de l’àrea metropolitana i en la qual hi ha dues realitats importants. D’una banda, les mateixes comarques de Tarragona, que seria l’altra zona de l’àrea metropolitana important, amb Reus i Tarragona. I després hi ha un territori que queda al mig, entre Barcelona i Tarragona, que està en creixement de manera accelerada, que és el Penedès.
És un territori que fa de xarnera entre dues realitats?
La franja litoral, que va pràcticament des de Sitges fins a Tarragona, fins a Altafulla, és una franja de 70 quilòmetres en la qual vivim més de 200.000 persones i continuem creixent. Hi ha una realitat que supera fronteres. I això és el que prospera, en el sentit que és la Catalunya que creix i és important atendre aquestes necessitats.
Ha arribat a un pacte de govern amb el PP que els dona majoria absoluta?
Crec que podem coincidir en les línies mestres del projecte de municipi. En algunes coses hi coincideixes més i en d’altres directament no hi coincideixes. La política municipal és molt més fàcil. Perquè hi ha qüestions en què hi ha poc element ideològic i és més fàcil l’acord.
Han presentat un pressupost de 64 milions?
S’ha aprovat un pressupost de 64 milions per donar resposta a l’increment i la millora dels serveis públics d’un municipi que, insisteixo, està en creixement. Després de molts anys contenint l’economia municipal, ara presentem un pressupost expansiu. Perquè des del 2019 vam aconseguir autonomia financera i ara podem demanar préstecs per a grans projectes que millorin el municipi.
Entre aquests grans projectes, hi destaca el del parc del Botafoc. Què serà, aquest parc?
El Vendrell té diferents realitats, urbanitzacions i platges. Però, al centre, hi falta un espai verd, comunitari. Això serà el parc central del Vendrell. El pulmó verd. Ara estem redactant el projecte. Però caldrà més finançament perquè estem parlant d’una gran superfície.
De moment, per a les rieres sí que tenen finançament?
Sí, hi ha un finançament dels Next Generation i això ens ha permès, de moment, posar a licitació el projecte. Seran dos milions per naturalitzar les rieres, que no vol dir enjardinar-les, sinó posar-hi verd i netejar-les. En concret, la riera de la Bisbal, que és la que parteix en dos el centre. La riera, ara mateix, ens fa més de barrera que no pas de connector.
També hi ha novetats en la neteja viària?
En aquest apartat obtenim una millora destacable. El contracte ja estava vençut. Com que creixem tan ràpidament en població, s’havien anat fent petites millores i ajustos, però el punt de partida era un contracte que estava pensat per a un Vendrell que tenia 30.000 habitants. I a l’estiu en guanyem molts més. El municipi creix constantment i els serveis han d’estar a l’altura. Ara l’hem tret a licitació i confiem que a la tardor ja el tinguem adjudicat.
Al mateix temps ha canviat el sistema de recollida d’escombraries?
També passa una cosa semblant, en aquest àmbit, però encara més, que és que, en aquest cas, a banda d’actualitzar-lo, anem a un canvi de model. Fins ara teníem la recollida típica dels cinc contenidors, que ens ha donat una eficiència del 30% en recollida selectiva, dada que és del tot insuficient si tenim en compte les exigències que marca la Unió Europea. Ja hem fet alguna prova pilot, però ara hem de passar al nucli principal del Vendrell, amb densitats importants per cada carrer. Aquí és on tindrem el moment de tensió. Nosaltres diem que la nostra prioritat és la transformació verda i tenir els carrers nets, ordenats i segurs. Al final ho resumim així. I això ja ho hem signat i està en funcionament. Per a nosaltres, com deia, la prioritat és aconseguir la transformació verda i tenir els carrers nets, ordenats i segurs.
Vostè ha dit en alguna ocasió que cal que la ciutat creixi cap a dins. Què vol dir?
Fins ara hem crescut cap a fora i hem deixat molts buits entremig entre unes cases i les altres, i això genera molts problemes, i en algunes zones es té la sensació de sentir-se com mig abandonat, perquè el bloc està separat dels altres i no té veïns al voltant. I això també provoca sensació d’inseguretat. Tenim el problema que hi ha molts solars, encara buits, sense edificar. Si tens un propietari que compleix la seva obligació, que és mantenir-lo net, fantàstic, però si tens un solar que és d’un banc o que és d’una empresa que ha fet fallida, doncs el tens brut i et genera problemes de convivència i de brutícia. Per tant, nosaltres el que diem és: “Ja està, no creixem en aquella direcció. No creixem més, creixem cap a dins, anem a omplir els forats.”
També ha criticat l’existència d’un alt nombre de pisos buits.
Al Vendrell podem arribar a tenir 1.000 pisos buits, pisos unifamiliars, habitatges, en plural, 1.000 pisos buits! Això no pot ser. No pot ser, perquè després hi ha problemes d’accés a l’habitatge. I hi ha problemes d’ocupacions. Cal que tornin a la població, però els bancs els volen vendre al preu de mercat i aquí tenim moltes dificultats per posar fi a aquesta bossa de pisos buits.
Ha creat una oficina antiocupacions, ha ampliat la plantilla de la policia, ha posat més càmeres de vigilància... Hi ha un problema d’inseguretat?
Hem ampliat la plantilla també per un tema de cohesió. Fins ara, s’ampliava només per a l’estiu, però ara quedaran en plantilla. I hem creat una unitat per als actes més multitudinaris, i l’oficina antiocupacions s’ha fet precisament perquè, quan tens un problema de pisos buits, cal fer un equip que afronti les possibles accions d’ocupació amb una visió integral. No estem parlant només de policia, estem parlant de serveis socials. Que si la llum, que si l’aigua... Si estem parlant, evidentment, d’habitatge, cal estudiar cas per cas.
Finalment, el Vendrell tindrà un hospital com ha reclamat?
Just abans d’acabar la legislatura, el govern va autoritzar el Departament de Salut per finançar l’ampliació i la reforma de l’hospital del Vendrell, per un import de 45 milions d’euros. Hauríem d’estar acabant el projecte entre aquest any i el que ve i començar a moure terres el curs 2027/28, i ja hauríem d’inaugurar fases.
Quines són les prioritats per a la resta del mandat?
Ara fa poc hem inaugurat l’edifici Tabaris, que és com un gran fòrum ciutadà, el qual contribueix a la cohesió que busquem. I seguir treballant per aconseguir que aquest creixement constant que tenim quedi compensat amb els diversos serveis que es vagin requerint. En això continuarem treballant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona
Perú

Alberto Fujimori serà candidat a les eleccions presidencials

Barcelona
estats units

Trump sobreviu a un atac en un míting republicà

los angeles