Política

Estats UNITS

Trump, ferit lleu després d’un intent d’assassinat en un míting a Pennsilvània

El candidat republicà ha estat disparat per un franctirador mentre parlava en l’acte

L’expresident ha estat evacuat amb sang a la cara després que una bala li hagi travessat l’orella, però està fora de perill

L’atacant ha estat abatut pel Servei Secret Un assistent a l’acte ha mort i dos més han resultat ferits greus

L’expresident dels EUA i aspirant republicà al càrrec en les eleccions del novembre que ve, Donald Trump, ha patit un atemptat aquest dissabte a l’inici d’un acte electoral a Butler (Pensilvània). Quan feia uns minuts que parlava s’han sentit diversos trets i s’ha vist com Trump es posava una mà a la cara. Ha resultat ferit de bala en una orella, segons ha confirmat més tard ell mateix en un missatge. Agents del Servei Secret han pujat a l’escenari per protegir-lo i se l’han endut pel seu propi peu amb la cara plena de sang i el puny alçat mentre era victorejat pel públic. Un cop ha rebut l’alta ha agafat el seu avió privat hi ha volat fins a Newark (Nova Jersey), on ha arribat a la matinada, segons informa l’agència Efe. Les imatges el mostren desembarcant pel seu propi peu i en aparent bon estat de salut.

Un jove de 20 anys

L’atacant, identificat per l’FBI com Thomas Matthew Crooks, un jove de 20 anys, ha disparat des de la teulada d’un edifici situat a 120 metres del recinte on tenia lloc el míting i ha estat abatut per la policia mentre continuava disparant amb el seu rifle semiautomàtic estil AR-15, segons informa la premsa local.

Un mort i dos ferits

Ha matat un dels assistents a l’acte i n’ha ferit dos més greument, a més de provocar el pànic entre el públic. Es desconeixen les motivacions que han dut a aquest jove veí de la localitat de Bethel Park (Pensilvània) a cometre aquest intent de magnicidi, que la policia investiga ja com un intent d’assassinat. George Bivens, tinent coronel de la policia de l’estat de Pensilvània, ha assenyalat que no pot confirmar encara que l’atacant hagi estat un “llop solitari”.

El míting se celebrava just abans de la Convenció Nacional Republicana prevista des d’aquest dilluns i fins dijous a Milwaukee (Wisconsin), en la qual es confirmarà la nominació de Trump com a candidat republicà a la Casa Blanca en les eleccions presidencials del pròxim 5 de novembre.

El mateix Trump s’ha pronunciat a través de la seva xarxa social, Truth Social, on ha donat les gràcies “al Servei Secret dels Estats Units i a totes les forces de l’ordre per la seva ràpida resposta al tiroteig” i ha expressat el seu condol a les famílies de les víctimes.

“Vaig sentir que la bala em travessava la pell”, ha escrit el candidat republicà. “Vaig saber immediatament que alguna cosa no anava bé perquè vaig sentir un xiulet, trets i immediatament vaig sentir que la bala em travessava la pell. Hi va haver molta sang, de manera que em vaig adonar del que estava passant”, ha explicat en el seu missatge a la xarxa social.

Reaccions

L’atac ha desencadenat una onada de rebuig i solidaritat amb l’aspirant republicà a la Casa Blanca, des de l’actual president i adversari demòcrata en la cursa cap a la Casa Blanca, Joe Biden; a l’exmandatari també demòcrata Barack Obama; al cap de la diplomàcia europea, Josep borrell; passant pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu; el president de Veneçuela, Nicolás Maduro; i de l’Argentina, Javier Milei, i el multimilionari Elon Musk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia