Política

estats units

Biden parla amb Trump per telèfon i condemna l’atac

El president nord-americà destaca que no es pot permetre que aquest tipus de violència tingui un lloc en els Estats Units

El president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, ha condemnat l’atac contra el seu adversari en la cursa per la Casa Blanca, el republicà Donald Trump, que dissabte va ser tirotejat i ferit en una orella durant un acte de precampanya a Butler, Pensilvània. El mandatari nord-americà ha suspès els actes de campanya i ha tornat a Washington, des d’on ha fet una breu compareixença televisada davant la premsa. “Aquesta mena de violència no hi té cabuda als Estats Units. Hem d’unir-nos com una sola nació per a condemnar-la”, ha dit el president en la seva intervenció. No obstant això, ha evitat qualificar l’atac d’intent d’assassinat. En ser interrogat sobre si considerava que es tractava d’un intent d’assassinat, ha respost: “Tinc una opinió sobre aquest tema, però cap dada”.

Més tard, Biden ha parlat un moment amb Trump per telèfon, segons ha indicat la Casa Blanca. També ha parlat amb el governador de Pensilvània, Josh Shapiro, i l’alcalde de Butler, Bod Dandoy, segons afegeix l’agència Efe.

Posteriorment, i en una piulada a la xarxa X, el polític demòcrata ha celebrat que el seu adversari polític estava bé. “M’alegra saber que està fora de perill i que es troba bé. Estic resant per ell i per la seva família i per tots els que estaven en el míting”, afirma Biden en el comunicat.

L’expresident els EUA Barack Obama també ha emès un comunicat destacant la necessitat de mantenir la civilitat en la política: “Tothom hauria d’estar alleugerit que no hagués resultat ferit de gravetat, i aprofitar el moment per a renovar el compromís amb la civilitat i el respecte en la política”, diu la nota.

En el Congrés, tant demòcrates com republicans han condemnat en bloc l’atemptat.

“Aquest horrible acte de violència en un míting pacífic de campanya no té lloc en aquest país i hauria de ser condemnat de manera unànime”, ha escrit el president de la Cambra de Representants, el republicà Mike Johnson, en un missatge publicat a la xarxa X i recollit per Efe.

Per part seva, el líder dels demòcrates en la cambra baixa, Hakeem Jeffries, ha agraït la ràpida resposta dels serveis de seguretat en un missatge a la xarxa X, en el qual diu també: “Els Estats Units son una democràcia. La violència política mai és acceptable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.