Política

estats units

Líders de tot el món se solidaritzen amb Trump

Rebuig global al tiroteig contra l’expresident dels Estats Units i candidat republicà a la Casa Blanca en les eleccions del pròxim 5 de novembre

Autoritats i dirigents de tot el món han condemnat aquest diumenge l’atemptat perpetrat contra l’expresident dels Estats Units i candidat republicà a la Casa Blanca en les eleccions del pròxim 5 de novembre, Donald Trump, durant un acte de precampanya a Pennsilvània, que va resultar ferit de bala a l’orella dreta. El succés va deixar també un assistent al míting mort i dos ferits greus. Els líders de diversos països han expressat la seva commoció per l’atac i s’han solidaritzat amb Trump, al qual li han desitjat una ràpida recuperació.

Des de Brussel·les, el cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, s’ha mostrat “commocionat” per l’atemptat i ha condemnat enèrgicament l’acte: “Commocionat per la notícia de l’atemptat contra el president Trump, que condemno enèrgicament. Un cop més, assistim a actes de violència inacceptables contra representants polítics”. Encara des de Brussel·les, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha considerat també que “la violència política es absolutament inacceptable en una democràcia”. Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s’ha mostrat “profundament consternada” per l’atemptat.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, president de torn del Consell Europeu, ha manifestat el seu suport a Trump en un missatge publicat a la xarxa X i recollit per l’agència Efe. “Els meus pensaments i oracions són pel president @realDonaldTrump en aquestes hores fosques”.

Orbán s’havia reunit amb Trump dijous passat, després d’haver participat a la cimera de l’OTAN i d’una polèmica gira per Kíiv, Moscou i Pequín, que va provocar un gran malestar al si de la UE i de l’OTAN perquè no havien estat prèviament consultats.

Reacció de l’OTAN

El secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, també ha condemnat l’atemptat i “la violència política”, i ha recordat que els països de l’OTAN estan units per defensar la llibertat i els valors comuns”.

Un dels líders europeus que va usar un llenguatge més contundent que de costum va ser el canceller alemany, Olaf Scholz, que ha descrit com a “menyspreable” l’atac contra l’expresident nord-americà i ha apuntat que “actes violents com aquests amenacen la democràcia”. En aquesta mateixa línia s’ha expressat el president de l’Estat francès, Emmanuel Macron, que ha considerat “un drama” per a les democràcies la temptativa d’assassinat de Trump, al qual ha desitjat una “ràpida millora”. En els mateixos termes s’ha expressat el president espanyol, Pedro Sánchez.

Fora ja de la UE, però encara a Europa, el flamant primer ministre britànic, el laborista Keir Starmer, s’ha mostrat “impactat” per l’atemptat i ha condemnat “tota forma de violència política”.

Kíiv, Moscou i Pequín

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s’ha mostrat alleugerit per saber que la vida de Trump no corre perill, i s’ha afegit a les veus que consideren que “una violència així no té justificació en cap lloc del món”.

Moscou, per la seva banda, ha instat els EUA a “controlar la seva política d’atiar l’odi contra els adversaris polítics, contra altres països i pobles, i de patrocini al terrorisme”, alhora que ha recomanat a Washington que gasti els seus diners en garantir la seva seguretat interna en comptes de finançar a Kíiv.

Més continguda ha estat la reacció de Pequín. El Ministeri d’Afers Estrangers xinès ha expressat, en un breu comunicat, la seva preocupació per l’incident i ha manifestat “la seva simpatia” per Trump. Per contra, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha aprofitat la condemna a l’atemptat per desitjar que les investigacions es facin de manera eficaç per evitar generar confusions sobre les eleccions nord-americanes i l’estabilitat global”.

Més declaracions de rebuig

Els dirigents de l’Amèrica Llatina també han condemnat l’atac i s’han solidaritzat amb Trump. Des de Xile, passant per Mèxic, l’Argentina, el Perú, Colòmbia, Veneçuela i el Brasil, s’han expressat en termes similars. Les declaracions de condemna també han arribat des de l’Àfrica i els països àrabs. La classe política israeliana també ha rebutjat l’atac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia