Política

Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

El ministre Torres critica el ‘no’ de Junts perquè “no és ni legal ni políticament acceptable”

PSOE, Sumar i Coalició Canària han registrat aquest dilluns al Congrés la proposta de reforma de l’article 35 de la llei d’estrangeria per establir un sistema de ‘solidaritat obligatòria’ en el repartiment de menors immigrants no acompanyats que es trobin a les Canàries, Ceuta i Melilla. La reforma proposa que s’activi el repartiment en un termini de 15 dies quan els centres d’acollida de menors d’aquests tres territoris superin el 150% de la seva capacitat, i segons el govern espanyol inclou també el finançament de l’acollida, un dels elements que reclama el PP, perquè les comunitats no hagin d’afrontar sols la despesa.

Per ara la iniciativa no té prou suports per superar la tramitació a les Corts. El govern espanyol no disposa del suport de Junts, indispensable per formar la majoria de la investidura, i el PP encara no ha donat el seu aval.

Junts ha advertit que no donarà suport a la reforma mentre el govern espanyol no transfereixi les competències en immigració a Catalunya, tal com va acordar el passat mes de gener en el marc de la negociació dels decrets anticrisi.

En declaracions al Congrés recollides per l’ACN, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha admès que en aquests moments la reforma no té prou suports, i ha afirmat que l’oposició de Junts al fet que Catalunya rebi immigrants menors “no és ni legal ni políticament acceptable”.

En aquest marc, la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, ha demanat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que “es posi del costat dels drets de la infància i faciliti l’aprovació d’aquesta reforma” donant-li suport al Congrés i al Senat.

Trencament de Vox amb PP

La setmana passada el repartiment de 347 menors no acompanyats de les Canàries va servir de detonant per a la ruptura dels governs de coalició de PP i Vox a Castella i Lleó, Extremadura, País Valencià, Múrcia i Aragó.

Segons Torres, el sistema actual no ha donat resultat, perquè els pactes establien que aquesta solidaritat era “voluntària” i entre 2023 i 2024 només han sortit prop de 30 menors de les Canàries.

“Apel·lo al suport dels grups perquè això es pugui aprovar al Congrés i el Senat tan aviat com sigui possible per interès dels menors, que tenen els mateixos drets que la resta de menors”, ha dit el ministre.

Junts i ERC

Els socialistes confien que el PP tingui sentit d’Estat i deixi de posar “excuses”, mentre que Sumar obre la porta als independentistes catalans. Fonts properes al ministeri de Joventut i Infància han assegurat a Efe que ERC ha fet aportacions a diversos documents i s’incideix en què Junts no critica el repartiment de menors de forma “tan ideològica” com Vox.

El portaveu parlamentari del PSOE, Patxi López, ha avisat les formacions que “no es poden omplir la boca parlant de solidaritat i després no aprovar una llei que la porta a la pràctica”. A més ha recordat que el mecanisme de repartiment el que vol és ajudar a “infants que surten dels seus països escapant de la fam, la guerra i la misèria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia