Política

política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

Rovira es mostra més “pessimista” que la setmana passada, i reclama als socialistes “més ambició” per tancar un preacord en totes les carpetes

Avisa Puigdemont que no alimentaran “escenaris tàctics” d’altres formacions

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha advertit avui que és “més pessimista” que la setmana passada sobre les negociacions d’investidura amb el PSC, i ha deixat anar una advertència clara: “Si a final de juliol no veiem fonaments clau perquè el país avanci nacionalment i socialment, ens aixecarem de la taula de negociació”. “Volem tenir un preacord en els aspectes fonamentals”, ha etzibat, i no vol esgotar els terminis a final d’agost perquè no vol que assenyalin ERC com a única culpable d’una repetició electoral, i donarà temps. En aquest cas, així, reclamarà al PSC que explori les altres dues majories que pot tenir, amb PP i Vox o bé amb Junts.

Rovira, en roda de premsa després de presidir per primer cop presencialment en més de sis anys la reunió de la permanent del partit, ha admès que quan els republicans es van mostrar optimistes la setmana passada sobre les converses es referien al seu “ritme”, però avui ha avisat que això “no garanteix un bon acord”. “Hi ha d’haver moviments i preacords en alguns temes que per a ERC són cabdals”, ha subratllat, en al·lusió a les quatre carpetes que ha posat des del principi sobre la taula: els avenços en l’autodeterminació, la sobirania fiscal, el reconeixement nacional amb la llengua al centre i una aposta “socialment ambiciosa”. “No hi ha un atzucac general en una sola carpeta, falta una mica més d’ambició en les quatre àrees”, ha remarcat, mentre ha reiterat que “aquesta setmana és molt important”.

És clar que encara hi ha una “carpeta zero” anterior, segons ella, que no és altra que el compliment de tots els acords amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. En aquest sentit, creu que hi pot haver novetats aquests dies, i exigeix per exemple una calendarització de tots els punts. “Tenim poc crèdit per arribar a acords si aquests no es compleixen”, ha remarcat, per bé que recorda que ja van establir un mecanisme de verificació internacional per al seu compliment, que ja ho està fiscalitzant. “No estem sols, i això ens encoratja a seguir negociant”, ha conclòs. En tot cas, no ha aclarit encara de quina manera presentaran el possible preacord a la militància, i no ha descartat cap escenari: des de l’organització de noves assemblees a una única macrosassemblea, passant per anar directament a la consulta. “La direcció també pot decidir que s’han acabat les negociacions”, ha insistit.

Rovira ja ha demanat una reunió amb Sánchez, i li ha demanat “un esforç més” en les negociacions per “estar a l’alçada”. “A veure si podem concretar reunions, la presencialitat pot aportar confiança”, ha indicat, en al·lusió igualment a una trobada amb Salvador Illa. Rovira ha dit que no està amoïnada per l’impacte que pot tenir un eventual retorn de Carles Puigdemont, que ha fixat com a “objectiu”, i alhora com a “repte tàctic” per a ERC. Això sí, també ha advertit: “a partir d’aquí, no alimentarem escenaris tàctics de les altres formacions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia