Política

política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

El president rep a Palau una representació dels exiliats a Suïssa i es felicita que hagi triomfat el ‘Sit and Talk’ que propugnava el Tsunami, mentre reclama l’aplicació a tothom de la llei d’amnistia

Rovira agraeix al govern republicà haver estat «punta de llança» en haver assumit el repte de negociar amb el govern espanyol

“Avui és un dia molt especial, em pensava que no tindria temps de veure un president d’ERC a Palau i em fa moltíssima il·lusió”. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, expressava així aquest migdia la seva felicitat per poder haver estat rebuda oficialment per primer cop al Palau de la Generalitat pel president en funcions, Pere Aragonès, i de fet el govern republicà en ple, després del seu retorn divendres passat d’un exili de més de sis anys. Ha estat en un acte en què també han participat el diputat Ruben Wagensberg i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Oleguer Serra, no hi han pogut ser, per raons d’agenda, el periodista Jesús Rodríguez i l’empresari i activista Josep Campmajó, igualment acusats de terrorisme per la causa del Tsunami Democràtic i retornats també de l’exili suís- que ha servit com a benvinguda però també com a reivindicació dels esforços per treure les aspiracions independentistes dels tribunals, que estan en camí d’arribar a bon port.

“No és la definitiva ni la darrera de les que assolirem, però avui constatem una gran victòria de país”, ha proclamat Aragonès, que també ha subratllat amb orgull: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”. El president, així, ha recordat com des del principi el govern va treballar per “crear les condicions polítiques” que acabessin amb la causa general contra l’independentisme, la qual cosa va anar donant fruits en forma d’indults, derogació de la sedició i reforma del codi penal i, finalment, la llei d’amnistia. “Aquest camí ha de culminar amb l’arxiu definitiu de les causes pendents judicials, la fi de les inhabilitacions i el retorn dels exiliats que resten», ha reclamat, cosa que creu que ha de passar «en les properes setmanes i mesos”. L’amnistia, a més, creu que ha de ser un “punt d’inflexió” per fer un pas endavant en la resolució del conflicte de fons, que és el de sobirania. “Es generen unes noves condicions, sobretot per a la part catalana que veu recuperat el fet que pugui defensar la seva proposta amb absoluta llibertat”, ha constatat, la qual cosa creu que en els propers temps ha de servir per poder avançar i fixar “mecanismes democràtics” que permetin que la ciutadania es pugui pronunciar sobre quin futur vol per al país. ”Aquesta serà la gran victòria de la democràcia”, ha reblat, tot felicitant-se perquè ha acabat triomfant el “Sit and talk” que el Tsunami Democràtic defensava el 2019 als carrers.

Rovira ha volgut tenir un agraïment per a tot el govern, que el 2021 va assumir el repte, va ser «punta de llança» i va emprendre “un camí difícil, nou” per a la resolució del conflicte, que no va ser altre que seure a negociar amb l’executiu espanyol, tot i que, lamentava, en molts moments ho va haver de fer “incomprès i en solitud”. “Va assumir aquesta agenda i gràcies a això podem ser aquí», ha destacat avui, mentre li ha agraït també la feina que ha fet introduint «polítiques socials i modernitzadores”, l’aposta pel teixit productiu, la protecció del català o dels trets identitaris. “Som aquí per continuar construint país, i així ho farem”, ha conclòs.

Wagensberg ha fet èmfasi que falten “tres persones per tancar la carpeta de l’exili”, en al·lusió al president Carles Puigdemont i els exconselers Toni Comín i Lluís Puig, i ha confessat haver-se sentit un privilegiat per la “xarxa importantíssima” que els ha acompanyat en el seu refugi els últims mesos a Ginebra, que no els ha deixat sols «en cap moment». Per a Serra, l’arxivament de la causa “no és una victòria dels exiliats, sinó de tot el moviment”, que els encoratja a seguir treballant per a la recuperació de tots els drets. “Res no s’acaba, seguirem fent activisme i seguirem lluitant, i vindran més onades perquè les aspiracions nacionals i socials segueixen intactes”, ha conclòs.

El govern continuarà seguint de prop l’aplicació de la llei d’amnistia, tal com ha explicat la vicepresidenta Laura Vilagrà, que ha confirmat que es retiraran totes les multes vinculades a casos amnistiables. “El camí cap a l’aplicació de la llei està traçat, i en breu ha de cobrir també les conselleres Verge i Garriga”, ha apuntat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona
Política

El Parlament acorda tres senadors per a PSC i Junts i un per ERC i PP

barcelona