Política

L’Audiència amnistia sis acusats d’aldarulls al centre de Barcelona l’octubre del 2019

El tribunal arxiva les causes contra dos condemnats, un absolt i tres pendents de judici

L’Audiència de Barcelona ha amnistiat sis independentistes jutjats per aldarulls l’octubre del 2019 al centre de la capital catalana. Dos d’ells ja havien estat jutjats i condemnats, perquè havien admès els fets, un va ser absolt, i els altres tres estaven pendents de judici. Tots van ser acusats de desordres públics, atemptat a l’autoritat, lesions o danys i ara no els queden antecedents penals ni policials. Només hauran de pagar les indemnitzacions als policies que van lesionar, segons el cas.

El maig del 2023 el mateix tribunal va condemnar dos dels tres acusats a diversos mesos de presó per aldarulls davant la delegació del govern espanyol a Catalunya. En la sentència es va considerar provat que, cap a les vuit del vespre del 15 d’octubre del 2019, en el marc d’una concentració, centenars de persones van crear aldarulls i van atacar els Mossos d’Esquadra que custodiaven l’edifici. Entre les persones hi havia M.L.J., que hauria empentat diversos agents. Quan un d’ells l’anava a detenir li hauria arrencat el cable de comunicació que duia al casc, va forcejar amb ell i li hauria intentat prendre la porra torçant-li els dits. A un altre agent li hauria tret el casc i el va colpejar a la cara i al genoll.

Un altre dels condemnats, J.C.M., amb una samarreta que li tapava la cara, hauria empentat diversos agents i va llençar una tanca de seguretat contra un d’ells.

En un procés de mediació, M.L.J. es va fer responsable dels fets i va demanar disculpes. Tots dos acusats van reconèixer els fets abans del judici i van indemnitzar els mossos lesionats. M.L.J. va ser condemnat a nou mesos de presó per desordres públics, atemptat a agents de l’autoritat, lesions i danys, a més de multes. J.C.M. va ser condemnat a dos anys i quatre mesos de presó pels delictes de desordres, atemptat i lesions. A tots dos se’ls va suspendre la pena. L’altre acusat, A.P.G., va quedar absolt.

Als dos condemnats se’ls absol, es declara extingida la seva responsabilitat criminal i se’ls eliminen els antecedents penals, però es mantenen les indemnitzacions i el pagament de les costes judicials.

En una altra interlocutòria de la mateixa secció de l’Audiència, el tribunal també amnistia tres independentistes acusats d’aldarulls a la Via Laietana el 26 d’octubre i pendents de ser jutjats.

En la manifestació del 26 d’octubre del 2019 davant la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana es van començar a produir aldarulls cap a les 8 del vespre. Diverses persones van voler trencar el cordó de seguretat, van increpar els agents i els van llençar tanques de seguretat, pedres, ampolles de vidre, llaunes i globus de pintura, a més de formar barricades. Segons la fiscalia, dos dels tres acusats, L.M.C. i J.S.F., van llençar pedres i ampolles als agents, però no en van lesionar cap. En canvi, E.C.C. sí que va lesionar lleument un agent amb una pedra.

El ministeri públic els va acusar de desordres públics, atemptat a l’autoritat i lesions lleus. No obstant, arran de la llei d’amnistia, tant defenses com ministeri públic van reclamar l’aplicació sobre els tres acusats. El tribunal ho ha acceptat i ha arxivat la causa, declara extingida la seva responsabilitat criminal i n’elimina els antecedents policials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.