Política

Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

El tribunal de garanties estima parcialment els recursos dels dos expresidents andalusos

El ple ordena a l’Audiència de Sevilla que dicti una nova sentència “mes respectuosa amb els drets fonamentals infringits”

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha donat aquest dimarts un nou gir de guió a l’anomenat cas dels ERO d’Andalusia. El ple del TC ha estimat en part els recursos presentats pels expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán contra les seves condemnes per prevaricació i malversació, aquesta última només en el cas de Griñán. L’alt tribunal andalús va condemnar Chaves a nou anys d’inhabilitació especial i va imposar una pena de sis anys i dos dies de reclusió més quinze anys d’inhabilitació per a Griñán, si bé mai ha arribat a ingressar a la presó per la malaltia que pateix.

Després d’examinar els recursos, el tribunal de garanties ha ordenat a l’Audiència de Sevilla que dicti una nova sentència “més respectuosa amb els drets fonamentals infringits”. El TC considera que en el procés es va vulnerar el dret a la legalitat penal dels dos acusats, i en el cas de Griñán, també el de la seva presumpció d’innocència.

Respecte del delicte de prevaricació, els magistrats del Constitucional estimen que l’elaboració dels avantprojectes de llei i la seva aprovació com a projectes de llei no pot entrar en aquest supòsit per tractar-se d’actes dictats pel poder executiu en l’exercici de la seva funció de govern. El tribunal considera que a a partir del 2002 es va actuar d’acord amb la cobertura de la Llei de Pressupostos aprovada pel Parlament andalús i, per tant, no poden ser prevaricació. En aquest sentit, sosté que no és el mateix gestionar les ajudes a la Conselleria d’Ocupació que aprovar les partides pressupostàries, i que els òrgans judicials no poden interferir en les relacions institucionals entre el Parlament i el poder executiu sense infringir el principi de separació de poders.

Pel que fa a la malversació de fonts públics, el TC argumenta que Griñán va ser condemnat per aquest delicte sense que els òrgans judicials argumentessin que els fets imputats fossin comesos per ell, motiu pel qual dictamina que s’ha vulnerat la seva presumpció d’innocència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia