Política

política

El Parlament constitueix les vuit primeres comissions de la legislatura

El PSC presideix la de la Corporació de Mitjans Audiovisuals i Junts, la de l’Estatut dels Diputats

La resta no es podran constituir si no hi ha nou govern

El Parlament ha constituït al llarg d’aquest matí les vuit primeres comissions d’aquesta legislatura, que són les que venen creades per llei o pel reglament. Les comissions legislatives, que suposen el gran gruix, no es podran conformar tanmateix si no es tria president de la Generalitat i es forma un nou govern. El president del Parlament, Josep Rull, presideix per defecte la comissió de matèries reservades i la del reglament, un òrgan que tanmateix no tindrà cap paper en la reforma parcial ja en marxa que previsiblement es votarà en el ple de la setmana vinent. Tots set integrants de la mesa formen part d’aquesta comissió.

La que sí que haurà d’intervenir d’immediat és la de l’Estatut dels Diputats, que presideix Judit Toronjo (Junts) i que haurà de fer d’immediat un informe sobre els candidats a senadors autonòmics, que també s’hauran de votar la setmana vinent en la mateixa sessió. Dins l’àmbit estrictament parlamentari, aquest matí també s’han constituït la comissió de peticions, presidida per Ennatu Domingo (Junts), i la de Consolidació de Textos Normatius, que presideix Natalia Fabián del PSC.

Pel que fa a les comissions de control d’òrgans que pengen directament del Parlament, s’han constituït les del Síndic de Greuges, presidida per Najat Driouech (ERC); la de l’Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que presideix Beatriz Silva (PSC); i la de la Sindicatura de Comptes, presidida pel també socialista Jordi Riba. Tal com es va acordar en la junta de portaveus, així, més enllà de les dues que presideix Rull, tres comissions són presidides pel PSC, dues per Junts i una per ERC.

Cada comissió està formada per 16 diputats: cinc del PSC, quatre de Junts, dos d’ERC, dos del PP, un de Vox, un dels comuns i un del grup mixt, tret de les de l’Estatut dels Diputats, la de Matèries Secretes i la de Consolidació de Textos Normatius, formada per un integrant de cada grup. El PP i Vox han denunciat la “falta de representativitat” en l’elecció dels membres de les meses, i des de la CUP també han lamentat que no se’ls hagi tingut en compte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia