Política

regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

L’executiu d’Starmer presenta una bateria de mesures encaminades a la recuperació econòmica del país

El rei Carles III ha presentat oficialment aquest dimecres l’agenda legislativa del nou govern laborista del Regne Unit en la pomposa cerimònia anual d’obertura del curs parlamentari. Acompanyat de la reina Camil·la, tots dos amb la corona posada i el vestit propi de l’ocasió solemne, ha exposat a la Cambra del Lords un programa centrat en la recuperació de l’economia.

El monarca ha enunciat 35 projectes de llei que l’executiu preveu aprovar els pròxims mesos, segons ha informat Efe. En iniciar la seva intervenció –que escriu el govern–, el sobirà ha dit que l’executiu “governarà al servei del país”, amb un programa “centrat en diverses missions fonamentades en els principis de seguretat, justícia i oportunitats per a tothom”.

Ha estat la segona vegada que Carles III, de 75 anys, obre el període de sessions parlamentàries des que va assumir la Corona el 8 de setembre de 2022 i la primera amb un executiu del Partit Laborista, que va guanyar els últims comicis per majoria absoluta després de catorze anys de mandat conservador.

El paquet de més de 35 lleis se centrarà a promoure el creixement econòmic, facilitar l’accés a l’habitatge, millorar les infraestructures, la xarxa de transport i crear ocupació. Amb el discurs llegit pel rei, el govern també ha volgut canviar el to de la política britànica i posar l’èmfasi en el servei públic en lloc de l’interès propi, que els laboristes creuen que ha primat els darrers catorze anys de governs conservadors.

Els laboristes tenen l’aval d’un suport electoral amplíssim, el més folgat des de l’arribada al poder de Tony Blair, però no tindrà gens fàcil dur a terme les seves promeses electorals amb els ingressos actuals de l’administració.

Starmer ja ha avisat que “no es podrà reconstruir el país de la nit al dia”. “Els desafiaments a què ens enfrontem requereixen una feina determinada i pacient i solucions serioses”, ha alertat aquest dimecres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.