Política

política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

La secretària general d’ERC és rebuda per diputats i exdiputats a la cambra d’on va marxar directament cap a Suïssa

Rull reclama “rebel·lar-se cívicament i democràticament” per possibilitar els retorns que falten

La nit del 22 de març del 2018, després de l’intent fallit d’investidura de Jordi Turull com a president, Marta Rovira marxava del Parlament en direcció a un exili suís que ha durat més de sis anys. Avui, la secretària general d’ERC ha tancat definitivament el cercle amb la seva tornada a la cambra catalana, on ha estat rebuda primer en una reunió amb diputats republicans actuals però també molts de la seva època, que l’han ovacionat a la seva entrada, abans que hagi estat rebuda solemnement al despatx d’audiències pel president, Josep Rull, i l’expresidenta Anna Erra. “Avui és un dia molt important en aquest Parlament, comencem a assolir un cert punt d’estabilitat i normalitat”, li ha donat la benvinguda Rull després en públic, en un acte al saló de Passos Perduts amb la presència dels líders de Junts, Albert Batet, els comuns, Jéssica Albiach, la CUP, Laia Estrada, i una munió d’altres diputats d’aquests grups, a més del president de l’Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni. “La Marta Rovira va sortir del Parlament aquell dia sent diputada, i va decidir afrontar aquell exili amb un nivell de dignitat excepcional”, ha lloat el president.

“Aquelles hores van ser fúnebres, funestes, poca gent sabia que me n’anava a l’exili per intentar lluitar des de fora i defensar unes idees que cabien i caben en democràcia”, ha descrit al seu torn Rovira, que ha admès que en entrar al Parlament “els records han aflorat amb molta facilitat”. Avui fins i tot ho ha pogut evocar amb molts companys d’aleshores amb qui encara no n’havia pogut parlar. “Al final la història és molt positiva, estic orgullosa de formar part d’aquesta cadena d’exiliats”, ha conclòs Rovira, que ha reiterat el seu agraïment a Suïssa i el creixement polític i personal que ha experimentat allà. “Ningú s’imagina Marta Rovira perseguida al país dels referèndums per muntar un referèndum”, ha constatat, mentre s’ha mostrat disposada a aportar ara a la política catalana tots els “aprenentatges” que s’ha endut. “Soc aquí per seguir lluitant i ho continuaré fent, amb molta més convicció política i determinació”, ha conclòs.

El mateix Rull ha tancat l’acte amb un agraïment formal a la Confederació Helvètica, i la denúncia que l’exili no s’ha acabat perquè “hi ha un component concret del poder judicial que ha decidit reescriure les lleis i continuar erigint-se amb voluntat de càstig i venjança”. “Ens hi hem de tornar a rebel·lar cívicament i democràticament”, ha desafiat.

Les negociacions s’intensifiquen però de moment no s’avança

Rovira ha reconegut que estan sent “dies molt intensos” els que han transcorregut des del seu retorn, divendres passat. “El món no s’atura i sentim el deure i la responsabilitat de treballar”, ha reblat, en al·lusió a les negociacions per a un pacte d’investidura que continuen aquests dies. En aquest sentit, fonts d’ERC han reconegut la trobada dilluns passat entre la mateixa Rovira i la negociadora del PSC i presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, en què van instar a intensificar les negociacions, i li va deixar clar que en el punt actual ERC “no pot dir que sí”. En aquest sentit, les mateixes fonts asseguren que no s’ha avançat gaire des que Rovira va dir el mateix dilluns al matí que era més pessimista que la setmana anterior, quan havia lloat que s’anava “a bon ritme”. Les converses així, continuen aquests dies amb quatre equips paral·lels, en els quatre àmbits de negociació definits per ERC -referèndum, finançament, català i millores socials-, si bé la banya continua posada principalment en la segona, i la consecució de l’anomenada sobirania fiscal. En aquest sentit, els republicans mantenen que no en tenen prou amb elements de singularitat en el finançament, i tampoc no “compren” el consorci tributari que ha plantejat el PSC, i han tornat a agafar com a marc l’acord per a l’Estatut que va sortir del Parlament el 2005, i no el que van ribotejar després el Congrés i el Tribunal Constitucional. En aquest sentit, creuen que hi ha marge per tancar una entesa, i continuen instant els socialistes a moure’s més en aquest àmbit. Els republicans mantenen la data límit de final de juliol per assolir un preacord amb el PSC per poder presentar a les bases, encara no és clar en quin format ho faran. La consulta interna està a punt per poder celebrar-se fins i tot ja la setmana vinent, o la següent a tot estirar, tot i que sostenen que si la direcció no troba que l’acord sigui mínimament bo d’entrada, aquesta votació potser no s’arribi ni a convocar. En tot cas, també admeten que si el resultat inicial fos negatiu, en les setmanes següents es podria seguir negociant.

Abans fins i tot de tancar res en les quatre carpetes en negociació, ERC reclama al PSOE que compleixi els acords a què ja van arribar per a la investidura de Pedro Sánchez, i precisament en una reunió telemàtica aquesta tarda, la segona, de la comissió tècnica entre l’Estat i la Generalitat s’han segellat alguns avenços relacionats amb el traspàs de rodalies, com un principi d’acord per reforçar el finançament del servei amb el traspàs dels fons necessaris per cobrir el dèficit d’explotació del 2023, el pagament del deute del pla d’acció des del 2016, els nous serveis de Rodalies a Lleida i els plans alternatiu de transport. El traspàs dels fons, això sí, s’haurà d’abordar en una propera reunió de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Financers. Pel que fa al pla de Rodalies, des del febrer s’ha completat la seva revisió i la priorització d’actuacions fins al 2025, que ja s’han calendaritzat també. Això sí, ERC recorda que encara hi ha altres qüestions pendents de resoldre definitivament, com la quitança del FLA o el traspàs de l’ingrés mínim vital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia