Política

Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE com a “socis sobirans”

El primer ministre britànic inaugura la cimera de la Comunitat Política Europea amb la promesa de donar suport a Ucraïna el temps que calgui

Zelenski proclama que Putin ha fracassat en l’intent de dividir Europa

El nou primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer, ha apostat aquest dijous per “reiniciar” les relacions entre el seu país i la Unió Europea (UE) com a “socis sobirans”. “El Regne Unit i la UE, si treballen junts com a socis sobirans, són una força poderosa per al bé al nostre continent”, ha assegurat a la inauguració de la cimera de la Comunitat Política Europea al palau de Blenheim, a prop d’Oxford.

Davant una cinquantena de líders europeus, Starmer ha defensat reforçar la cooperació europea “per la pau, la seguretat i la prosperitat” davant la “tempesta” que amenaça les democràcies. “Volem treballar amb tots vosaltres, per reiniciar les relacions i renovar els vincles de confiança. La missió és urgent, la nostra seguretat està en joc”, ha advertit el líder laborista.

En aquest context, Starmer ha recordat que Ucraïna “lluita cada dia no només per protegir el poble ucraïnès, sinó tots els europeus”, de l’amenaça russa. És per això que ha promès al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que s’enfrontaran “junts” a l’agressió russa i estaran al costat del seu país “tot el temps que calgui”.

Zelenski també ha fet una crida a la unitat davant la invasió russa, i ha assegurat que el president rus, Vladímir Putin, ha “fracassat” en l’intent de dividir Europa. Segons ell, Putin “no ha aconseguit res significatiu” amb la seva intervenció bèl·lica, i ha apostat per guanyar la lluita amb armes i diplomàcia. Ha afegit que quan més efectives siguin les defenses del seu país, més indefens estarà Putin.

En una clara al·lusió a la suposada missió de pau a Moscou del primer ministre hongarès, Viktor Orban, Zelenski ha advertit que el líder rus intentarà plantar llavors de divisió a Europa i alguns se sentiran temptats a trair i debilitar els seus veïns. El dirigent ucraïnès ha instat tots els països a ignorar els intents de xantatge i a fer “esforços conjunts pel bé de la pau”. “Quan l’agressor perd, el món guanya”, ha afirmat.

Els caps d’Estat i de govern de 47 països la Comunitat Política Europea s’han reunit al lloc on va néixer el primer ministre britànic Winston Churchill. A banda dels vint-i-set líders de la UE i de les institucions comunitàries, també participen a la trobada els dirigents de països dels Balcans Occidentals, Ucraïna, Turquia, Islàndia, Mònaco, Andorra i Suïssa, entre d’altres, així com representants de l’OTAN, el Consell d’Europa i l’OSCE.

El caràcter informal de la reunió, on no s’hi assoleixen acords ni es subscriu una declaració final, afavoreix les entrevistes bilaterals i converses dels líders europeus per compartir les posicions sobre els grans afers d’actualitat.

La cimera va ser ideada el 2022 pel president francès, Emmanuel Macron, per donar espai al debat a països que no estan a la UE en un fòrum de debat al més alt nivell. La cimera del Regne Unit és la quarta que se celebra. La primera va ser el 2022 a Praga; la segona, al juny de 2023, a Chisinau, i poc després, a l’octubre, a Granada. Es preveu que aquest dijous s’anunci l’amfitrió de la propera cimera, que fins ara ha alternat un país de la UE i un d’extracomunitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia