Política

política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

L’acusació popular del cas BPA demana que s’accepti l’ampliació de querella que va presentar a l’octubre, i s’hi basin les noves peticions

L’Audiència de Madrid va denegar la setmana passada que s’investigués l’expresident i altres col·laboradors seus, com reclamava la justícia andorrana

L’acusació popular del cas de la BPA ha presentat un escrit a la jutgessa instructora andorrana per tal que lliuri noves comissions rogatòries internacionals a la justícia espanyola perquè investigui l’expresident Mariano Rajoy, els seus exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, i els excàrrecs policials Francisco Martínez, Ignacio Cosidó, Eugenio Pino i Bonifacio Díaz, a qui acusa de suposades maniobres irregulars en el seu dia per pressionar la Banca Privada d’Andorra per obtenir informació bancària de la família de l’expresident Jordi Pujol. La petició arriba després que l’Audiència de Madrid estimés la setmana passada els recursos presentats contra la comissió rogatòria -i per tant deixés sense efecte la resolució favorable del jutjat d’instrucció número 32 de Madrid, que inicialment l’havia acceptat-, ja que tant les defenses com la fiscalia s’hi van oposar denunciant una “clara finalitat política” en la querella que va donar origen a la causa, presentada el juliol del 2019 per l’Institut de Drets Humans d’Andorra, el col·lectiu de juristes Drets i l’exmàxim accionista de la BPA, Higini Cierco. L’Audiencia de Madrid va justificar la decisió, datada el 9 de juliol, dient que la petició de la justícia andorrana no concretava una exposició sumària dels fets “i menys encara una descripció individualitzada dels fets que s’imputen a cadascun dels querellats”, motiu pel qual va decidir denegar l’auxili judicial sol·licitat sense entrar en majors consideracions.

El nou escrit de l’acusació particular recorda ara que el 19 d’octubre de 2023 va presentar una ampliació de querella “en què concretaven i individualitzaven encara més els fets i delictes comesos” per Rajoy, Montoro i Fernández Díaz, i demana a la jutgessa instructora andorrana que dicti una nova resolució judicial acceptant-la. “Ara i aquí seria el moment adequat i precís de dictar la resolució judicial pertinent, a fi i efecte d’admetre aquesta ampliació com a antecedents del cas”, postula, després que l’agost del 2020 ja admetés una primera ampliació. L’escrit sosté a partir d’aquí que, d’acord amb la nova ampliació de querella i “amb caràcter d’urgència, atès el retard en la present causa penal”, es tramitin noves comissions rogatòries “a tots i cadascun dels querellats”, contenint una relació dels fets comesos i individualitzant les conductes i delictes per complir el conveni europeu d’assistència judicial, en què ha sustentat el seu rebuig l’Audiència de Madrid.

Així mateix, l’acusació particular demana a la jutgessa instructora que acordi per providència enviar al servei de policia un ofici recordatori per insistir-los que acabin “de manera urgent” l’informe que se’ls va encomanar el maig de 2022, tot aportant-los la nova documentació facilitada en l’ampliació de querella a l’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona