Política

Màxima pressió perquè Biden plegui

El president podria anunciar la retirada de la seva candidatura aquest cap de setmana

Els dirigents demòcrates estan preocupats per l’agilitat mental del seu líder i les darreres enquestes

El Partit Republicà pren avantatge i ja té una nova estrella: el vicepresident J.D. Vance

Dos terços dels votants demòcrates volen que el cap de la Casa Blanca abandoni la cursa electoral

Les darreres setmanes han estat un autèntic calvari per a Joe Biden. La suspensió temporal de la seva campanya, després d’haver contret la covid-19, és només el darrer dels seus problemes. La plana major del Partit Demòcrata ha intensificat la pressió perquè el president retiri la seva candidatura a la Casa Blanca i doni pas a un altre candidat o una altra candidata. Això es produeix en un moment crític, ja que el candidat republicà, Donald Trump, ha emergit encara més fort després del debat presidencial i, sobretot, després de sobreviure a l’atemptat contra ell el cap de setmana passat.

Els rumors d’una possible retirada de Biden s’han intensificat. Segons diversos mitjans nord-americans, el president podria anunciar la seva decisió aquest mateix cap de setmana. Nancy Pelosi, congressista demòcrata i antiga líder dels liberals a la cambra baixa, ha treballat intensament entre bastidors perquè Biden prengui aquesta decisió. També Chuck Schumer, líder demòcrata al Senat, ha mantingut una llarga conversa amb el president per explicar-li que el millor per al partit seria la seva retirada. Adam Schiff, legislador influent i candidat a senador per Califòrnia, ha demanat públicament a Biden que retiri la seva postulació i ha expressat “seriosos dubtes” sobre la capacitat de Biden per guanyar Trump al novembre. Schiff s’afegeix així a una vintena de legisladors que han fet declaracions similars.

El silenci de Barack Obama sobre aquesta qüestió és també notable. L’expresident no ha expressat el seu suport a Biden des del debat, ni ha fet cap comentari públic sobre el tema. Alguns dels seus aliats més pròxims durant el seu temps a la Casa Blanca han declarat que la versió actual de Biden és “dèbil, enfadada i defensiva”, i que hauria de fer un pas al costat pel bé del país.

Larry Sabato, fundador i director del Centre de Política de la Universitat de Virgínia, ha afirmat que Biden només deixarà la campanya si la direcció del partit li ho demana. “Perquè Biden renunciï, caldria una unió de Barack Obama, Hillary Clinton, Bill Clinton, Nancy Pelosi, força senadors, governadors i altres”, ha comentat en declaracions a El Punt Avui.

La preocupació principal de tots és clara: l’agilitat mental de Biden ha estat posada en dubte després del debat amb Trump, i molts es pregunten si està realment capacitat per seguir a la Casa Blanca quatre anys més. Segons una enquesta publicada aquesta setmana per Associated Press, dos terços dels demòcrates volen que Biden abandoni la seva candidatura i que el partit seleccioni un altre candidat.

Les possibles alternatives ja estan sorgint. L’opció més natural seria la vicepresidenta Kamala Harris, que ja és la número dos del tàndem. Diversos líders demòcrates actuals i antics consideren que Harris és la via “òbvia i única” per substituir Biden. Als 59 anys, Harris té un perfil nacional i un reconeixement de nom que altres contendents no podrien construir abans del novembre. Tot i això, té uns baixos nivells d’aprovació i alguns estudis la donen com a perdedora davant Trump. Altres possibles candidats inclouen els governadors Gavin Newsom, de Califòrnia, Gretchen Whitmer, de Michigan, Wes Moore, de Maryland, i Josh Shapiro, de Pennsilvània.

Entusiasme republicà

Mentre els demòcrates es debaten en aquesta crisi interna, els republicans gaudeixen d’un moment de relativa unitat i entusiasme. La supervivència de Trump a l’atemptat, que molts consideren miraculosa, ha encès encara més la passió dels seus seguidors. Durant la setmana de la Convenció Nacional Republicana, que va culminar dijous amb un esperat discurs del candidat, Trump va acceptar oficialment la nominació del partit.

La trobada de conservadors ha estat també testimoni del naixement d’una nova estrella republicana. J.D. Vance, senador d’Ohio i company de fórmula de Trump, de només 39 anys, va aprofitar el seu discurs per destacar els èxits de l’expresident i criticar durament Joe Biden. Vance va descriure Trump com un lluitador dedicat a recuperar les grans empreses nord-americanes i va afirmar que “el president Trump representa l’última esperança dels Estats Units per restaurar allò que, si es perd, mai no es tornarà a trobar”.

El perfil de Vance, a més a més, és conegut a moltes llars dels Estats Units gràcies a un llibre i, posteriorment, una pel·lícula. Publicat el 2016, Hillbilly Elegy: A Memoir of Family and Culture in Crisis (que en català té com a títol Hillbilly, una elegia rural: Memòries d’una família i una cultura en crisi , explica la història de criança de Vance a la regió dels Apalatxes, al seu natal Ohio. El llibre, de tapa dura, ocupa el primer lloc dels més venuts d’Amazon. La pel·lícula basada en aquest relat, que es va estrenar el 2020 i va rebre múltiples nominacions als Oscar en el seu moment, va pujar fins al sisè lloc de les deu pel·lícules més populars de Netflix l’endemà que s’anunciés que és candidat a vicepresident. I encara que les memòries expliquen la història de la seva vida i educació, la seva publicació va marcar el llançament de la carrera política.

Així, mentre els demòcrates naveguen per aigües turbulentes, els republicans es preparen per a una batalla que, ara per ara, sembla tenir un desenllaç més que possible: la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca.

1a
posició
ocupa el llibre ‘Hillbilly, una elegia rural: Memòries d’una família i una cultura en crisi’, del candidat republicà a la vicepresidència, J. D. Vance, en la llista de més venuts d’Amazon.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.