Política

POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

L’Ajuntament ha decretat tres dies de dol oficial

El primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia, Frederic Prieto, va morir aquest dijous a l’edat de 84 anys i després d’una llarga malaltia. Va ser batlle entre 1979 i 1985 pel PSUC, entre 2008 i 2013 va ser el primer Síndic Municipal de Greuges. Al 2001 va ser reconegut amb el Premi d’Honor Ciutat de Cornellà, i el 2014, juntament amb l’alcalde que el va succeir, José Montilla, va rebre la Medalla d’Or de la ciutat. L’Ajuntament ha decretat tres dies dol, temps en què les banderes onejaran a mig pal, i l’alcalde, Antonio Balmón, ha manifestat el seu condol. La capella ardent s’instal·larà aquest dissabte al tanatori de Cornellà de 10.00 h a 13.00 h.

Nascut a Barcelona el 16 de gener de 1940 en el sí d’una família treballadora de fortes arrels catòliques, la seva etapa formativa va estar sempre lligada al pensament eclesiàstic, tot arribant a llicenciar-se en teologia i ser ordenat sacerdot, exercint de vicari a Rubí a i a la parròquia Verge de Montserrat de Barcelona. Molt aviat es va veure influenciat pels moviments progressistes i, retornat de Roma on preparava la seva tesi doctoral, s’incorporà als moviments de lluita i resistència contra el franquisme, per la restauració de la democràcia i la justícia social.

L’any 1972 va arribar a viure a Cornellà, al barri de Sant Ildefons, des d’on va contactar ràpidament amb els moviments polítics, socials i veïnals que reclamaven l’arribada de la democràcia al món municipal. Va ser un referent essencial de les Comissions de Barri i Fàbriques de la ciutat i dels diferents moviments que lluitaven per la regeneració i millora de la ciutat, de manera que va ser el candidat a l’alcaldia proposat pel PSUC a les primeres eleccions municipals democràtiques l’any 1979, tot essent escollit alcalde per majoria absoluta en el ple municipal del 19 d’abril d’aquell any. Tot i aquesta majoria, Frederic Prieto va constituir per a governar, una majoria política de progrés amb regidors del Partit Socialista de Catalunya i Convergència democràtica, amb la idea de fer un front comú davant dels greus dèficits i problemes presents a la ciutat. Frederic Prieto va ser l’home que va recuperar la dignitat i la honorabilitat del càrrec d’alcalde de Cornellà, en contrapunt a l’exercit per alcaldes anteriors.

El seu primer mandat es va veure condicionat per les mancances i dèficits heretats dels ajuntaments franquistes, en una ciutat on hi mancava de tot, desestructurada urbanísticament, sense quasi recursos econòmics per poder solucionar els problemes heretats, i sense una idea clara de la seva identitat com a ciutat. La seva gestió va consistir en una lluita sense treva per posar les bases d’un nou ajuntament al servei dels ciutadans i ciutadanes, superar les fosques etapes de l’especulació pròpies del règim anterior, i crear nous referents sòcio-culturals que encara avui se segueixen organitzant a la ciutat, com poden ser les la Festa de l’arribada dels Reis d’Orient o el Festival Internacional de Pallassos.

Un cop passada la seva etapa com alcalde, va continuar vinculat a la ciutat, tant com a regidor de diferents ajuntaments posteriors, com a participant de diferents iniciatives socials i culturals. L’Ajuntament de Cornellà li va concedir la medalla d’or de la ciutat l’any 2014, en reconeixement a la seva meritòria trajectòria política i ciutadana i en agraïment a la seva enorme contribució a la recuperació de la democràcia. També va ser, a proposta del Ple Municipal, el primer Síndic de Greuges de Cornellà, tot exercint una funció clau de mediació entre l’ajuntament de la ciutat i la ciutadania

“Frederic Prieto ens ha deixat a tots els cornellanencs i cornellanenques, de totes les darreres generacions, de totes les procedències i de tots els diferents àmbits socials, un enorme llegat que continuarà sempre present a la nostra memòria col·lectiva”, ha destacat L’Ajuntament de la ciutat en un comunicat. A partir de diumenge dia 21 de juliol es faran els tres dies oficials de dol, en els que les banderes de l’Ajuntament onejaran a mig pal, i hi haurà un llibre de condol, en al Saló de Plens Municipal, perquè la ciutadania pugui expressar el seu sentiment (a la web municipal també es podrà expressar el condol) i s’iniciarà la tramitació per posar un nom a un equipament o espai públic de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.