Política

Rússia

El periodista nord-americà Evan Gershkovich, condemnat a 16 anys per espionatge

El corresponsal del ‘Wall Street Journal’ va ser detingut al març de 2023 acusat de recollir informació secreta sobre la indústria militar russa

Moscou no descarta un intercanvi amb un pres als EUA

Un tribunal rus ha condemnat a setze anys de presó per espionatge el periodista nord-americà al Evan Gershkovich. El corresponsal del Wall Street Journal va ser detingut al març de 2023 a Iekaterinburg, la capital de la regió d’Sverdlovsk, als Urals, acusat d’obtenir informació secreta sobre la indústria militar russa. La fiscalia havia demanat una pena de divuit anys en una presó de màxima seguretat.

L’acusat no s’ha declarat culpable i ha defensat que només realitzava la seva tasca professional quan va ser detingut fa 477 dies. L’ambaixada dels Estats Units a Moscou ha afirmat que la justícia russa no ha presentat proves que justifiquen la detenció del seu conciutadà. “Malgrat allò que les autoritats russes asseguren, Evan és un periodista”, ha indicat la missió diplomàtica. En canvi, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, va assegurar dimecres que tenen “proves irrefutables” de les activitats d’espionatge de l’acusat.

Lavrov va confirmar que Moscou i Washington estan en contacte per estudiar si el periodista “es pot intercanviar per algú” altre. De fet, alguns mitjans vinculen la rapidesa inusual del procés amb l’interès per realitzar un futur intercanvi. Les vistes d’ahir i d’avui s’havien de celebrar a mitjan agost però han estat avançades per petició de la defensa.

Gershkovich és el primer reporter nord-americà processat per espionatge a Rússia des de la Guerra Freda. L’última detenció d’un periodista dels Estats Units per espionatge va ser el 1986, quan Nicholas Daniloff va ser detingut pel KGB i bescanviat setmanes després per un pres soviètic als EUA. Gershkovich, de 32 anys i fill d’emigrants soviètics, ha rebut la mateixa pena que l’exmarine nord-americà Paul Whelan, condemnat també per espionatge per la justícia russa el 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia