Política

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès s’apropa als deu quilòmetres quadrats i està entre els municipis amb un PIB/càpita més alt

Per la seva situació estratègica, a prop de Barcelona, de l’AP-7 i de la C-17, és un important pol industrial

Des del 1979, sempre hi ha governat el PSC, tret d’una curta etapa el 2019, en què ERC va pactar amb SEAP

El municipi de Parets només disposa d’un 3% del seu parc edificat destinat a polítiques socials

El municipi de Parets del Vallès es troba a la vall baixa de la riera del Tenes, abans de desguassar al riu Besòs, al sud-oest del Vallès Oriental. Està situat a només 7 quilòmetres de la capital de la comarca, Granollers, i a 24 de Barcelona. De fet, els terrenys de la banda dreta de la riera del Tenes, estan dins de l’espai natural de Gallecs i són propietat de l’Incasòl, un espai natural que comparteix amb d’altres municipis, com ara Mollet i Santa Perpètua de Mogoda, i on el Consorci de Gallecs està desenvolupant un projecte d’agricultura ecològica.

És una ciutat petita (no arriba als 20.000 habitants) i, a més a més, té poc territori (s’acosta als 10 quilòmetres quadrats). El municipi té diferents nuclis: el Barri Antic, al voltant de l’església situat a dalt d’un petit turó; l’Eixample, sorgit als anys trenta dins d’un projecte urbanístic i que és el més habitat; el barri de l’Escorxador i el de Can Cerdanet, a més dels veïnats de Can Volart i Can Riera.

Parets té un bon emplaçament estratègic i una bona xarxa de comunicacions: està situat a prop de l’AP-7 de Barcelona a la Jonquera, de la C-17 de Barcelona a Vic, de la carretera local que duu a Bigues i de la comarcal de Sabadell a Granollers, un fet que ha afavorit el seu desenvolupament industrial a partir dels anys seixanta. Pel centre de la ciutat passa l’R3 de Rodalies, que va des de l’Hospitalet de Llobregat fins a Puigcerdà i que en molts trams és d’una única via. L’any passat, es va començar a executar les obres per poder dur a terme el desdoblament des de Mollet, passant per Parets i fins a Centelles, un fet molt demanat i esperat pel territori. A més a més, una part del circuit de Barcelona-Catalunya, més conegut com a circuit de Montmeló, està dins del terme de Parets.

El sisè PIB per càpita més alt de Catalunya

La ciutat destaca des de fa anys per encapçalar els llistats dels municipis catalans amb el PIB per càpita més alt. Segons les darreres dades de l’Idescat, del 2021, amb 74.184 € per càpita, ocupa el sisè lloc al rànquing. Una posició que ha anat davallant, atès que el 2018 era el quart municipi per sobre dela mitjana catalana. La raó d’aquesta xifra es deu a la important potència dels polígons i les empreses que hi ha al municipi. El 2023, tenia 304 hectàrees de sòl industrial, en 12 polígons: Llevant, Can Volart, Eixample Industrial, Sector Mollet, Sector Z, Sector Autopista, Sector Iveco, Can Pepet i Nutrexpa, Circuit, Nordest i Can Guitet. Segons les darreres dades publicades per l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Oriental, hi ha 555 empreses, el 76,22% del sector serveis, el 14,23% de la indústria i el 9,55% de la construcció. Al municipi hi ha Danone, que tancarà la planta a finals del 2024, però també hi ha Grifols, l’alemanya Freudenberg, dedicada als components de l’automòbil i que va renovar les instal·lacions a començaments del 2024, i Idilia Foods Nutrexpa, entre moltes d’altres.

Evolució política

Després de la dictadura, a partir del 1979, ja en temps de la democràcia, a Parets hi ha hagut sempre governs del PSC encadenats fins al 2019. En aquell moment, Esquerra Republicana va pactar amb Sumem Esquerres a Parets (SEAP) i va ser 19 mesos al govern. El 2021, arran d’una moció de censura de SEAP, fins al moment socis d’ERC en el consistori, i el PSC, Francesc Juzgado Mollà, actual alcalde de Parets, va aconseguir l’alcaldia. Un càrrec que va tornar a revalidar el 2023, en pactar amb els seus socis de Sumem. L’any 2023, tant ERC com el PSC van aconseguir 7 regidors, els republicans amb el 31,3% dels suports i els socialistes amb el 30,86%, però, per les aritmètiques i les enteses locals, el PSC i SEAP van tornar a pactar.

Municipi amb preus tensionats

Parets del Vallès es troba en una àrea amb una demanda residencial forta i és en el llistat dels municipis declarats zona de mercat residencial tensionat, on es regula el preu màxim del lloguer. El municipi només disposa d’un 3% del seu parc edificat destinat a polítiques socials i, segons les previsions del pla territorial sectorial d’habitatge (PTSH), que es troba en tramitació, l’any 2024 s’hauria d’haver assolit el 15%. Per afavorir arribar a aquestes xifres, l’Incasòl, que depèn del Departament de Territori, ha comprat per 2,1 milions d’euros dos terrenys a Parets del Vallès, per construir-hi 116 habitatges públics a preu assequible de compra i de lloguer, així com equipaments i zones verdes. Un se situarà a l’oest de la carretera de Barcelona, a la zona coneguda com el plàtan, i l’altre a l’est de l’avinguda de Catalunya, a prop del pavelló esportiu municipal, i concentrarà els equipaments i el gros dels espais lliures. A banda de la inversió inicial de compra dels terrenys, caldrà afegir-hi el cost de construcció dels habitatges. Per poder edificar els pisos caldrà tramitar un pla de millora urbana (PMU), que ha de redactar el Departament de Territori en coordinació amb l’Ajuntament, que possibiliti construir habitatges socials i obtenir sòl per a equipaments. Tota la tramitació ha d’estar enllestida per a finals del 2025.

També el 27 de juny, l’Incasòl, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Parets van subscriure un conveni per construir almenys 58 habitatges de lloguer assequible a la zona central. Són dues parcel·les municipals que es cedeixen a l’Incasòl perquè hi pugui construir els edificis, amb una inversió estimada de 8,5 milions d’euros. Tant l’Ajuntament com l’Agència de l’Habitatge de Catalunya col·laboraran en la definició dels criteris d’adjudicació. Així, el 25% dels pisos es reservaran a menors de 35 anys i l’Ajuntament també podrà reservar un màxim del 10% dels habitatges per atendre necessitats socials. L’Agència serà l’encarregada d’adjudicar els habitatges i també de mantenir-los. A Parets, hi ha no arriba a una vintena d’habitatges protegits, i amb les dues operacions, es mira de canviar la situació.

A Parets, com a Mollet del Vallès, que té l’Escola de Policia de Catalunya, per la proximitat, ha augmentat tant la demanda com el preu dels pisos de compra i de lloguer.

Història de Parets
El nucli té 1.120 anys d’història, ja que, tot i que la primera referència documental es remunta a l’any 878, el lloc de Parets s’esmenta el 904 (vila Parietes) i en el segle XII ja s’imposa el topònim de Parets, que pot correspondre a l’existència d’unes parets d’origen romà. En segle XIV, Parets, Mollet i Gallecs eren un mateix municipi; a mitjan segle XIX, se’n va independitzar. El municipi conserva un interessant patrimoni arquitectònic de què destaca la Torre de Cellers, catalogada com a bé cultural d’interès nacional en la categoria de monument històric. També cal esmentar la Torre de Malla, del segle X, que presideix el paratge agrícola de Gallecs, l’edifici de La Marineta, del segle XVI, diverses masies del segle XVIII i les cases d’aire modernista de l’Eixample. L’església neoromànica de Sant Esteve acull un important conjunt escultòric de Frederic Marès i a l’exterior de la plaça de la Vila es pot admirar la pèrgola d’Enric Miralles. Uns altres dos símbols locals són el megàlit de la Pedra del Diable i el mural pop d’Arranz-Bravo i Bartolozzi, fet el 1971 a la fàbrica Tipel, que es pot veure des de l’AP-7. També destaca per les festes majors d’estiu (del 26 al 29 de juliol) i d’hivern, el mercat medieval, la Nit del Teatre al Carrer, la festa de la Pedra del Diable i el fet de tenir el pessebre de taula més gran de tot Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona