Política

Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

La força aèria israeliana intercepta un coet llançat des del Iemen amb el sistema antiaeri Arrow 3

La represàlia per l’atac d’un dron a Tel Aviv deixa almenys tres morts i desenes de ferits al port iemenita

El temor a una escalada regional del conflicte entre israelians i palestins a la Franja de Gaza s’ha elevat en els últims dies amb l’intercanvi de foc entre els rebels houthis del Iemen i Israel. El grup xiïta aliat de l’Iran ha complert aquest diumenge la seva amenaça de respondre a l’atac aeri israelià d’ahir contra el port iemenita d’Hodeida, que al seu torn era la represàlia pel llançament mortal d’un dron contra Tel Aviv. El portaveu militar dels houthis, Yahya Sarea, ha reivindicat el llançament de diversos coets contra “importants objectius a l’àrea d’Umm al Rashrash”, a l’extrem sud d’Israel. Segons Sarea, l’operació contra Eilat ha estat realitzada amb “èxit”.

L’exèrcit israelià ha confirmat que la seva forca aèria ha “interceptat aquesta matinada un míssil terra-terra” que s’ha apropat al seu territori “des del Iemen”. El projectil ha estat destruït pel sistema antiaeri de llarg abast Arrow 3 abans de creuar el territori israelià, segons l’exèrcit. Les autoritats israelianes no han informat d’impactes o altres intercepcions a la regió d’Eilat, malgrat que els houthis han reivindicat el llançament de múltiples coets. Les sirenes antiaèries han sonat en aquesta ciutat portuària del Mar Roig, que és objectiu freqüent d’atacs amb míssils i drons iemenites.

Aquest és el primer atac dels houthis contra Israel des del bombardeig de dissabte contra el port d’Hodeida, a l’oest del Iemen. El Ministeri de Salut de la part iemenita controlada per aquesta milícia ha informat de la mort de tres persones i de 87 més “severament ferides” com a resultat de l’operació càstig israeliana per l’atac del dia anterior a Tel Aviv, que va deixar un mort. Les autoritats houthis han explicat que els objectius del primer atac israelià directe contra el Iemen han estat “dipòsits de petroli i la central elèctrica” que abasteix Hodeida. Segons fonts portuàries citades per l’agència Efe, el bombardeig va afectar “el moll de descàrrega de combustible i gas, els tancs d’emmagatzemament de combustible i les dues úniques grues per a contenidors en funcionament”.

L’Aràbia Saudita, que des del 2015 participa en l’aliança militar contra els houthis al Iemen, ha negat avui haver tingut “cap relació ni participació en l’atac” israelià contra d’Hodeida. Després que ahir a la nit circulessin rumors que el regne saudita hauria permès als caces israelians creuar el seu espai aeri per arribar fins al port, un portaveu del Ministeri de Defensa, Turki al Maliki, ha subratllat que “el regne no permetrà que cap entitat violi el seu espai aeri”. Els rebels iemenites han acusat reiteradament Aràbia, que es troba enmig del Iemen i Israel, d’actuar com a primera línia de defensa de l’Estat hebreu i d’interceptar els drons i míssils que llancen contra territori israelià.

Nou atac al Mar Roig

Els houthis també han reivindicat aquest diumenge una “operació militar” contra el vaixell nord-americà Pumba al Mar Roig. Sarea ha assegurat que han llançat “diversos míssils balístics i drons” contra el mercant, i que han assolit l’objectiu. El Pumba, un portacontenidors de 294 metres d’eslora i bandera Liberiana, navegava pel Mar Roig en direcció a Malaisia.

Sarea ha justificat que tenen el “ple dret de defensar l’estimat Iemen contra l’agressió angloamericana, així com la israeliana”. El portaveu ha avisat que els bombardejos d’Israel contra el país aràbic no els dissuadiran de la seva “postura sòlida” en defensa dels palestins. En aquest sentit, ha insistit que mantindran les seves operacions contra la navegació comercial al Mar Roig fins que acabi “el setge al poble palestí de la Franja de Gaza”.

Sarea ha advertit que “la resposta a l’agressió israeliana arribarà inevitablement i serà enorme i grandiosa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona