Política

Biden, un adeu que sacseja

El president dels Estats Units cedeix a les pressions i renuncia a la cursa per a la reelecció

El polític demòcrata, de 81 anys, acabarà el mandat tot i la retirada de la seva candidatura

Aposta perquè Kamala Harris sigui la candidata del Partit Demòcrata i li ofereix tot el suport

En una decisió anticipada però que va deixar igualment el país perplex, el president Joe Biden va anunciar ahir que es retira de la cursa presidencial del 2024. Aquesta notícia arriba després de setmanes de pressió perquè, als 81 anys, abandonés la cursa contra l’expresident Donald Trump. “Ha estat l’honor més gran de la meva vida servir com el vostre president”, va escriure Biden en una publicació a la xarxa X. “I tot i que era la meva intenció buscar la reelecció, crec que és en el millor interès del meu partit i del país que em retiri i em concentri exclusivament en complir els meus deures com a president durant el que resta del meu mandat”, va afegir.

El president va prometre donar més detalls sobre la seva decisió en un discurs previst per a aquesta setmana. La seva retirada sacseja la cursa presidencial a menys de quatre mesos de les eleccions, deixant el partit demòcrata en una situació delicada: hauran de muntar una nova fórmula presidencial amb urgència. Aquesta retirada obre així una nova etapa plena de reptes per al partit, que haurà de trobar un nou candidat capaç de competir amb el tiquet republicà de Trump i el senador JD Vance.

El nou candidat haurà de seduir donants, delegats i altres aliats que van ser fidels a Biden, tot convencent els votants de la seva pròpia validesa per al càrrec més important del país. No obstant això, la decisió de Biden arriba en un moment en què molts demòcrates destacats el pressionaven perquè es retirés.

El suport a Biden va començar a erosionar-se després del seu rendiment desastrós en el debat contra Trump a finals de juny. Tot i que només té tres anys més que Trump, Biden va semblar i sonar significativament pitjor durant el debat. La seva postura rígida, la mirada buida i les respostes ronques i poc clares van contrastar fortament amb la confiança i la claredat de Trump.

Tot i els esforços de Biden per frenar aquesta sagnia de suport, la pressió va ser massa forta. Dies després del debat, Biden va contraure la covid-19, fet que va afegir més dubtes sobre la seva capacitat per continuar la campanya. Amb 86 anys al final d’un possible segon mandat, la seva edat i la seva salut esdevenien una preocupació creixent.

Sense precedents històrics clars a seguir, hauran d’improvisar per seleccionar un nou candidat a la convenció nacional demòcrata del mes vinent. Tot i que la vicepresidenta Kamala Harris és la favorita inicial per reemplaçar Biden, altres candidats podrien emergir en els pròxims dies. El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, i el senador Corey Booker també són a les travesses.

La retirada de Biden no només és poc comuna, sinó que tampoc té precedents en la política moderna dels Estats Units. “Estem en territori inexplorat aquí”, va indicar en un comunicat Kyle Kondik, editor en cap de Sabato’s Crystal Ball, el butlletí d’informació política més seguit als EUA. “Els demòcrates hauran de treballar ràpidament per elegir un nou candidat i reactivar la seva base si volen derrotar Trump”, va apuntar. La decisió de Biden també té implicacions importants per al Partit Republicà. Donald Trump i el seu equip de campanya es mostren confiats, veient la retirada de Biden com una oportunitat per reforçar el seu missatge i consolidar el seu suport. Steve Daines, president del Comitè Senatorial Republicà Nacional, va declarar: “Ser president és el treball més dur del món, i ja no tinc confiança que Joe Biden pugui executar eficaçment els seus deures com a comandant en cap.”

Els partits polítics es reorganitzen, els votants es troben enmig d’un terbolí d’incertesa. Una enquesta recent de l’Associated Press i el NORC Center for Public Affairs Research va trobar que el 65% dels demòcrates creien que Biden hauria de retirar-se de la cursa. Aquesta percepció reflectia una preocupació generalitzada sobre la capacitat de Biden per enfrontar-se a Trump en una campanya intensa i exigent.

Casey Burgat, director del programa d’afers legislatius a la Universitat George Washington, va comentar en declaracions a El Punt Avui que les campanyes “requereixen immenses quantitats d’infraestructura, diners i missatges per arribar als votants que sabem que estan més indecisos”. Llançar una nova campanya des de zero “no serà fàcil, però podria oferir al Partit Demòcrata una oportunitat per revitalitzar-se”, va asseverar. La retirada de Biden marca el començament d’un nou capítol. La seva decisió no només redefineix la cursa presidencial del 2024, sinó que també planteja preguntes fonamentals sobre el futur del lideratge polític als EUA. El Partit Demòcrata, ara més que mai, haurà de demostrar la seva capacitat d’adaptar-se i superar les adversitats en un moment crític per al futur del país, que pot veure com Trump torna a la Casa Blanca sense grans esforços.

19
d’agost,
dia que comença la convenció del Partit Demòcrata, que finalitzarà el dia 22 del mateix mes.

Dur comunicat de Trump

L’expresident dels EUA i candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, va reaccionar a la notícia de la retirada de Joe Biden amb un agressiu comunicat a través de la xarxa Truth Social en el qual repeteix les mentides de la seva campanya i assegura que el president Joe Biden mai va ser apte per al càrrec. “El corrupte Joe Biden no era apte per presentar-se per a president, i certament no era apte per ocupar el càrrec i mai ho va ser!”, diu Trump a la nota: “Només va aconseguir la posició de president a través de mentides, Fake News, i no sortir del seu soterrani. Tots els que l’envolten, incloent-hi el seu metge i els mitjans de comunicació, sabien que no era capaç de ser president, i no ho era. I ara, mireu què ha fet al nostre país, amb milions de persones travessant la nostra frontera, totalment sense control i sense ser verificades, moltes provinents de presons, institucions mentals, i un nombre rècord de terroristes. Patirem molt per culpa de la seva presidència, però repararem els danys que ha fet molt ràpidament. Farem Amèrica gran de nou!”, afegeix el comunicat.

El president de la Cambra de Representants, Mike Johnson, també republicà, va criticar que el “Partit Demòcrata hagi obligat el candidat demòcrata a retirar-se quan falten poc més de cent dies per a les eleccions”, i hi va afegir: “Si Joe Biden no és apte per presentar-se com a candidat a la presidència, tampoc ho és per exercir-la. Ha de dimitir del seu càrrec immediatament.” Johnson no va perdre l’oportunitat i va aprofitar la publicació a la xarxa X per carregar contra Kamala Harris. El president de la Cambra de Representants va acusar la vicepresidenta de ser “copropietària dels desastrosos fracassos polítics de l’administració de Biden”.

La demòcrata Nancy Pelosi no va trigar a donar suport a Biden, també en un missatge a la xarxa X. Sobre el president va dir que ”és un nord-americà patriota que sempre ha posat el país al davant de tot. El seu llegat de visió, valors i lideratge el converteixen en un dels presidents més importants de la història dels EUA”. “Amb amor i agraïment al president Biden per creure sempre en la promesa d’Amèrica i donar a la gent l’oportunitat d’assolir la seva plenitud.”

En un comunicat publicat a les xarxes, tant Bill com Hilary Clinton van donar les gràcies a Joe Biden per la seva “extraordinària feina a la presidència” i es van sumar al mandatari en el suport a la vicepresidenta Kamala Harris. “Farem tot el que puguem per donar-li suport.” “Hem passat molts alts i baixos, però res ens preocupa més pel nostre país que l’amenaça que suposa un segon mandat de Trump.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona