Política

guerra a europa

Ucraïna evita l’impagament del seu deute extern

El govern aconsegueix reestructurar el seu deute extern tot i que la seva economia sofreix sota els atacs russos

Ucraïna ha aconseguit evitar l’impagament del seu deute extern després d’haver arribat a un acord amb diversos creditors, però enfronta més desafiaments a causa de la incertesa que general la guerra. Malgrat tot, la seva economia es recupera.

Tot i la complicada situació financera, el país envaït ha evitat declarar la seva primera suspensió de pagaments després d’aconseguir aquest dilluns un acord que li permetrà reestructurar uns 18.800 milions d’euros de deute abans que acabés la pausa de dos anys acordada després de l’inici de la invasió russa.

Segons l’acord, els creditors renunciarien al 25% del deute i podrien fer el mateix amb un altre 12% sempre que el creixement del producte interior brut (PIB) del país caigui per sota de les estimacions del Fons Monetari Internacional (FMI) en els pròxims anys.

Aquesta situació permetrà a Ucraïna estalviar 10.500 milions d’euros en pagaments de deute durant els pròxims tres anys, mentre que l’estalvi total pot arribar als 21.000 milions d’euros en 2033, segons ha informat el ministre de Finances, Sergii Marchenko.

“Això alliberarà recursos financers vitals que podran destinar-se a despeses de defensa i assumptes socials”, ha subratllat.

Millor de l’esperat

Els mercats van reaccionar positivament als termes de l’acord i el dilluns, quan es van donar a conèixer els seus detalls, el preu del deute ucraïnès va augmentar immediatament en un 15%, va dir a Efe Mijailo Demkiv, analista financer de l’empresa d’inversions ICU. “Això suggereix que les condicions de reestructuració van resultar significativament millors de l’esperat”, va explicar.

Els termes finals de l’acord reflecteixen el compromís aconseguit després de mesos de difícils negociacions, diuen els mitjans ucraïnesos.

Segons “Ukrainska Pravda”, els creditors inicialment estaven disposats a cancel·lar entre el 20 i el 22,5% del deute, part del qual Ucraïna encara hauria de pagar sota unes certes condicions.

Ucraïna esperava que se li condonés fins a la meitat del seu deute a mesura que les seves perspectives econòmiques es tornaven més ombrívoles a causa dels talls d’energia massius causats pels atacs russos contra el seu sistema energètic.

Malgrat la guerra, el govern ucraïnès no va insistir a cancel·lar una part excessiva del seu deute, explica Demkiv, perquè espera poder demanar als mateixos creditors nous préstecs per a la reconstrucció del país immediatament després de la guerra. Segons ell, construir la imatge d’un deutor responsable ha estat l’objectiu d’Ucraïna durant molts anys. “Tant és així que fins i tot en els primers dies de la guerra a gran escala, quan els russos van intentar envoltar Kíiv, el govern va continuar pagant el seu deute”, ha subratllat Demkiv.

Ucraïna començarà a pagar la resta, el 63%, del deute reestructurat segons el calendari acordat ja enguany mentre continua amb els pagaments d’altres préstecs i aviat podria augmentar algunes taxes impositives per a recaptar més fons per a la seva defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT FRANCÈS

Macron descarta nomenar un primer ministre del Nou Front Popular

BARCELONA
POLÍTICA

Mario Soler serà el nou regidor d’Esports, Turisme Esportiu i Salut de Tarragona

Tarragona
guerra a gaza

Milers de civils fugen del centre de la Franja per noves ordres d’evacuació

barcelona
policial

Parlon situa Trapero a la direcció política dels Mossos i fulmina a Sallent

barcelona
alemanya

Un Scholz furiós promet endurir les lleis sobre armes després de l’atac de Solingen

barcelona
Pakistan

Una onada d’atemptats deixa més de setanta de morts al Balutxistan

Barcelona
política

Els presidents autonòmics del PP fan pinya contra la “independència fiscal” de Catalunya

madrid

El PSC Girona denuncia mal funcionament de la recollida de residus

GIRONA
política

El PSC evitar parlar de concert econòmic: “El document diu el que diu”

barcelona