Política

política

Els governs s’esforcen a desvincular la reunió de presidents de les negociacions per Illa

Aragonès es limita a traslladar a Sánchez la llista de compromisos pendents d’executar i li reclama que «s’ha de moure» per a un finançament singular a Catalunya

Campuzano, que admet que les converses entre ERC i PSC són «a la recta final», i Saiz signen el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital

Res a veure, segons ells. Els governs català i espanyol s’han esforçat a desvincular de les negociacions en marxa entre ERC i PSC per a la investidura de Salvador Illa la reunió institucional que han mantingut aquest migdia al Palau de la Generalitat els presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, que tot just ha servit per repassar els compromisos pendents entre tots dos executius. “No és bo barrejar una reunió marcadament institucional amb unes converses entre ERC i PSC que han de continuar fent el seu curs en l’etapa de recta final de la negociació”, ha expressat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en una compareixença després de signar amb la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, el conveni per al traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV), una qüestió que feia diversos anys que s’arrossegava i que ha resultat l’excusa per a la cimera d’avui. “Avui hem reblat el clau de qüestions compromeses entre els dos governs, s’ha fet la signatura amb un to de normalitat institucional i s’ha analitzat l’estat dels compromisos del govern de l’Estat”, ha descrit Campuzano. “Estar en funcions no ens eximeix de cap responsabilitat, i una de les principals és donar compliment als acords que s’han produït”, ha volgut destacar. En la mateixa línia, la ministra ha insistit que s’ha treballat “amb total lleialtat” entre els governs perquè es produeixin “avenços”, sempre «amb el respecte a la diversitat i a la cultura en el centre», i que això “és molt important diferenciar-ho dels acords entre forces polítiques a Catalunya, que són decisions que es prendran a Catalunya”. “Ha estat una reunió amb un to cordial, que expressa la normalitat de les relacions entre governs i de voluntat de diàleg polític”, ha tancat Campuzano.

Segons han concretat fonts properes, la reunió entre els presidents ha servit per “retre comptes” dels acords pendents, que Aragonès ha defensat que cal accelerar. En aquest sentit, han repassat com ja s’estan complint alguns pactes tancats, com el traspàs de Rodalies o el del mateix Ingrés Mínim Vital, però han constatat que en falten altres per tancar, com la condonació dels 15.000 milions del FLA -en què la consellera d’Economia, Natàlia Mas, es va mostrar optimista dilluns de calendaritzar en breu-, el finançament d’un centre tecnològic per a la producció de xips o altres en relació a millores penitenciàries. Aragonès també ha reiterat la reivindicació que cal continuar avançant cap a la resolució del conflicte polític, i la necessitat d’un model de finançament singular per a Catalunya, i li ha recordat a Sánchez que “s’ha de moure” en aquesta qüestió. Una qüestió que també és central ara mateix en les converses per a l’eventual investidura d’Illa, per bé que les mateixes fonts han insistit en desvincular una cosa de l’altra. En tot cas, ERC sempre ha definit com a “carpeta zero” el compliment dels anteriors acords ja tancats, i en això s’ha avançat substancialment aquesta setmana amb el govern espanyol. La foto d’avui, doncs, pot ser indicativa que el preacord amb el PSC és a prop, i fins i tot alguns mitjans ja han assenyalat la data de l’1 d’agost com la que preveuen els republicans per a la consulta interna a les bases. Fonts consultades pel partit, tanmateix, han recordat que encara no hi ha cap acord, i per tant cap data fixada, que “es triarà en funció dels acords”. Per tant, podria ser fins i tot abans, per bé que les mateixes fonts han apuntat que, si hi acaba havent entesa, es donaran uns dies de marge per poder-la explicar a la militància.

Aquesta és la cinquena reunió entre els presidents Sánchez i Aragonès, la primera des que es va aprovar la llei d’amnistia. Precisament, segons altres fonts, l’estat d’aplicació d’aquesta llei és també una de les qüestions que ha centrat la reunió que han mantingut en paral·lel la vicepresidenta en funcions, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños.

El conveni rubricat avui de manera solemne entre Campuzano i Saiz, amb la presència dels dos presidents, preveu el traspàs de l’ingrés mínim vital a la Generalitat, que ja gestiona la renda mínima garantida. “No tenia sentit que coexistissin dues prestacions amb les mateixes finalitats amb regulacions diferents i gestionades per administracions diferents”, ha subratllat Campuzano, que ha dit que era un «infern burocràtic» per als beneficiaris. Ell mateix ha explicat que ha estat una negociació “llarga i complexa”, perquè es va haver de forçar a principi d’any una reforma en la llei estatal per tal que Catalunya pogués assumir la gestió en les mateixes condicions que el País Basc i Navarra, que ja la van aconseguir el 2022. El govern aprovarà dimarts vinent els primers passos per nodrir-se amb més personal per començar a preparar-se per a la gestió, al llarg dels propers mesos, i abans també caldrà una reforma de la llei de la renda garantida al Parlament per poder-ho fer més eficient. L’objectiu és que l’administració catalana funcioni com una «finestreta única», i que els temps per aconseguir aquesta prestació s’igualin per baix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.