Política

regne unit

Sis candidats opten per a succeir a Sunak al capdavant dels conservadors britànics

El nom que més sona entre els conservadors és el de l’actual portaveu d’Habitatge, Kemi Badenoch

La carrera per a succeir a l’exprimer ministre britànic Rishi Sunak al capdavant del Partit Conservador –‘tory– està en marxa i sis candidats han presentat la seva candidatura aquest dilluns, quan es s’ha acabat formalment el termini, segons ha confirmat el comitè del partit.

Sunak va presentar la seva dimissió al capdavant dels conservadors després de l’estrepitosa derrota en les urnes el passat 4 de juliol, on els ‘tories’ van obtenir el seu pitjor resultat històric després de la majoria absoluta del Partit Laborista de Keir Starmer.

La formació ‘tory’ es troba ara en una cruïlla en la qual no sols ha de triar el seu nou cap visible, sinó també el rumb ideològic que vol prendre en el futur, amb l’amenaça política que suposa el creixement del partit ultra de Nigel Farage, el Reform UK.

El nom que més sona entre els conservadors és el de l’actual portaveu d’Habitatge, Kemi Badenoch, que va llançar la seva candidatura a través d’un article en el periòdic ‘The Times’ en el qual va culpar de la derrota electoral a les “polítiques incoherents” dels anteriors primers ministres conservadors, i va assegurar que volia reformar el partit abans del 2030.

Badenoch s’enfrontarà per aconseguir els suports de la part més radical del partit amb l’exsecretari d’Estat d’Immigració Robert Jenrick, que s’espera que centri el seu discurs de campanya en la lluita contra la immigració i a treure al Regne Unit de la Convenció Europea de Drets Humans (ECHR).

Pels vots dels conservadors de centre competiran el portaveu ‘tory’ de Seguretat, Tom Tugendhat, amb l’exministre i actual portaveu del partit en matèria d’Interior, James Cleverly.

Completen la terna l’exministra d’Interior Priti Patel i la portaveu de Treball i Pensions, Mel Stride, després d’aconseguir el suport mínim necessari de 10 diputats per a postular-se formalment.

Els sis candidats començaran ara el seu període de campanya fins al 9 de setembre, quan s’eliminarà als dos amb menys suports durant el congrés del Partit Conservador a Birmingham.

Altres dos seran eliminats el 10 d’octubre, quan s’anunciaran les dues candidatures més votades i s’obrirà una votació en línia per als membres del partit per a triar al pròxim líder conservador fins a finals d’aquest mes; encara que no es coneixerà al successor de Sunak fins al 2 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia