Política

política

El text del preacord confirma la sobirania fiscal plena però no hi fixa cap horitzó temporal

Una comissió bilateral entre governs formalitzarà la creació del nou model de finançament el primer semestre de 2025

El document tampoc deixa clar com es calcularà la part que la Generalitat pagarà a l’Estat pels serveis prestats ni la quota de solidaritat

La lletra petita del preacord entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa, que s’ha fet públic aquest migdia, confirma que no es reformarà l’actual model de finançament comú sinó que es farà un “canvi de paradigma” basat en la singularitat i la bilateralitat. Amb això, el text fixa “l’assumpció progressiva” per part de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) de la gestió, la recaptació, la liquidació, la inspecció i la disponibilitat de “tots els impostos suportats a Catalunya” -tal com permet fer els articles 204 i 205 de l’Estatut- però evita anomenar-ho “concert econòmic” i no fixa cap horitzó temporal per a la consecució de la sobirania fiscal plena.

El calendari que sí que s’estableix és que durant el primer semestre del 2025, la comissió bilateral entre els governs -socialistes- de la Generalitat i de l’Estat “formalitzarà” el present acord pel que fa al nou model de finançament, basat en la negociació bilateral amb l’Estat. El model, a més de preveure que tots els impostos, llevats dels de naturalesa local, els recaptarà i gestionarà la hisenda catalana -el desenvolupament de la qual serà una “prioritat” per al nou govern-, també fixa que l’aportació a les despeses de l’Estat “s’establirà a través d’un percentatge de participació en els tributs”, que no concreta com es calcularà. Tampoc concreta l’aportació que farà a la solidaritat amb altres comunitats a fi que tots els seus serveis públics puguin assolir “nivells similars” sempre que duguin a terme “un esforç fiscal també similar”, aj que només parla que ha de ser “explícita i s’ha de reflectir de manera transparent”. En aquest sentit, el text matisa que la Generalitat assumirà un “augment substancial” de la capacitat normativa tributària, “amb coordinació amb l’Estat i la Unió Europea”.

El preacord apunta que serà al llarg del 2025 quan s’impulsaran les “modificacions legislatives necessàries” -que s’enumera que són a la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca), a la Llei de finançament de les comunitats autònomes i a la Llei de cessió de tributs de Catalunya- i quan es traslladaran a la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat per tal que es puguin aprovar. Tal com ja va explicar ahir ERC, el primer tribut en què avançarà la implementació del nou model serà l’IRPF, en què s’hauran d’assegurar els acords que calgui perquè es pugui implantar el 2026 en relació a la declaració de l’any anterior. Pel que fa al calendari, tot just s’afegeix que les dues comissions esmentades també faran propostes al llarg del 2025 per tal de, “com a mínim”, avançar en la recaptació de l’IVA de les petites i mitjanes empreses, i en el d’arrendaments turístics.

Això sí, mentre no es desplegui del tot el nou model -és a dir, mentre se segueixi dins del règim comú, per un temps indeterminat- també es fixen uns criteris que han de rebaixar el brutal dèficit fiscal actual, entre els que destaquen l’assumpció del principi d’ordinalitat -Catalunya ha de quedar en la mateixa posició del rànquing en allò que dona i allò que rep- i la creació d’un consorci paritari Estat-Generalitat per a la gestió i execució de les inversions de l’Estat al país, per a les quals es definirà un marc pluriennal per dotar-lo pressupostàriament tenint en compte que haurà de ser equivalent al pes del PIB català sobre el conjunt de l’Estat. També es diu que es tindran en compte les “singularitats pròpies” de Catalunya, reflectides en competències no homogènies, per fixar els recursos que arribin, que en tot cas han de patir un “increment substancial” per compensar els desequilibris fruit de l’actual model.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.