Política

unió europea

La inflació en l’eurozona va repuntar al 2,6% al juliol

Els serveis van tornar a registrar l’increment més gran de preus al juliol

La taxa d’inflació interanual de l’eurozona va pujar al juliol una dècima, fins al 2,6%, segons l’estimació preliminar publicada aquest dimecres per l’oficina d’estadística comunitària Eurostat.

No obstant això, la inflació subjacent de la zona euro –que exclou l’energia, els aliments frescos i el tabac per la seva volatilitat; i és la referència que utilitza el Banc Central Europeu (BCE) per a fixar la seva política monetària– es va mantenir estable en el 2,9% per tercer mes consecutiu.

Els serveis van tornar a registrar l’increment més gran de preus al juliol, amb una inflació del 4,0%, seguits dels aliments, alcohol i tabac, que es van encarir un 2,3%, en tots dos casos una dècima per sota de les taxes registrades al juny.

Els preus de l’energia, per part seva, van accelerar el seu creixement fins a l’1,3%, enfront del 0,2% registrat el mes anterior, mentre que els béns industrials no energètics van tenir una inflació del 0,8% interanual, una dècima superior a l’observada al juny.

Entre els socis de l’euro, Bèlgica va registrar la taxa d’inflació més alta al juliol, amb un 5,5%, seguida de Països Baixos i Estònia (3,5%), Croàcia (3,4%), Grècia (3,0%); i Espanya, Àustria i Eslovàquia (totes amb el 2,9%).

També van superar la mitjana de l’eurozona Luxemburg i Portugal (2,7%), mentre que Alemanya, França i Xipre van veure un increment de preus en línia amb la mateixa (2,6%).

Per contra, les taxes més baixes es van donar a Finlàndia (0,6%), Letònia (0,8%), Lituània (1,1%), Eslovènia (1,4%), Irlanda (1,5%); i Itàlia (1,7%).

Descensos continuats

La inflació en l’eurozona ha estat descendint de forma continuada des de finals de 2022, després d’aconseguir a l’octubre d’aquest any un màxim del 10,6%, sobretot per l’abaratiment de l’energia; i en el que va d’enguany s’ha mantingut en cotes inferiors al 3%, arribant a tocar un mínim del 2,4% al març i abril.

La senda descendent es va trencar al maig amb un repunt de dues dècimes i, malgrat que al juny va tornar a baixar, la pujada d’aquest mes alenteix de nou el camí de la inflació cap a l’objectiu del 2% a mitjà termini que persegueix el BCE.

La institució va aplicar al juny la primera retallada dels tipus (0,25 punts) des que va començar l’enduriment de la seva política monetària per a frenar la inflació en 2022, però al juliol va decidir mantenir-los en el 4,25% a l’espera de noves dades de cara a setembre.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha recordat que les pressions inflacionistes continuen sent intenses, en particular en els serveis, i que és probable que els preus continuïn “per sobre de l’objectiu fins a ben avançat l’any vinent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

veneçuela

Maduro trasllada al Suprem la polèmica pel recompte

BARCELONA
itàlia

Venècia limita els grups de turistes amb guia a 25 persones i prohibeix l’ús d’altaveus

barcelona
àfrica

Angola anuncia un alto el foc en el conflicte entre l’M23 i l’Exèrcit de la RD Congo

barcelona
estat espanyol

El CGPJ no aconsegueix trencar l’empat per a elegir al seu president

barcelona
REGNE UNIT

Starmer carrega contra l’atac a la mesquita en la vetlla de les nenes de Southport

BARCELONA
unió europea

La inflació en l’eurozona va repuntar al 2,6% al juliol

barcelona
europa

Alemanya acusa a la Xina d’un greu ciberatac en 2021 contra una institució estatal

barcelona
estats units

Harris farà el primer míting amb el seu vicepresident el dimarts

barcelona
guerra a europa

Ucraïna repel·leix amb èxit l’atac més gran amb drons contra Kíiv enguany

barcelona