Política

política

ERC no garanteix investir Illa si Puigdemont és detingut

Marta Rovira torna a demanar a l’expresident que no torni per deixar-se detenir

Avisa que investiran “amb desconfiança cap al PSC i el PSOE” respecte del compliment de l’acord

ERC no garanteix incondicionalment la investidura del candidat socialista, Salvador Illa, com a president de la Generalitat previsiblement la setmana vinent si l’expresident Carles Puigdemont torna de l’exili i és detingut per ordre del jutge Llarena. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha tornat a demanar a Puigdemont que no torni per ser detingut i ha avisat que, si això acaba passant, ERC decidirà què fa: “La direcció s’haurà de reunir i prendre decisions que no estan preses”.

Pel que fa al resultat de la votació d’avui de la militància, Rovira, que estava acompanyada pel president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, i diversos membres de l’executiva i el govern, ha avisat que ERC investirà Illa “amb desconfiança cap al PSC i el PSOE” tal com ha expressat la militància republicana amb un 44,8% de vots contraris a donar la presidència de la Generalitat al candidat socialista, “un resultat ajustat” segons ha reconegut Rovira. La secretària general d’ERC qualifica el resultat de “sí exigent, vigilant” i, avui sí, ha explicat la visió de l’executiva sobre el sentir general de la militància durant el debat d’aquestes setmanes, un debat que assegura que no ha començat aquesta setmana sinó des de l’endemà dels mals resultats a les eleccions catalanes.

Rovira ha explicat que s’ha debatut amb la militància a les assemblees territorials però també amb els responsables sectorials i territorials i amb els alcaldes. Segons sosté la direcció d’ERC “molt majoritàriament la militància ens ha dit que l’acord està prou bé de contingut. Alguns fins i tot que està molt bé o que és un acord històric. Però també ens han dit que, de tant bé i de tants avenços pel país que contempla, sembla poc creïble per qui el subscriu a l’altra banda. La militància desconfia del compliment del PSC i el PSOE. Per tant el nostre sí serà vigilant i exigent perquè l’acord s’acabarà firmant perquè es compleixi”. Tot seguit, Rovira ha deixat clara “la gran distància política amb l’actual PSC”, una distància que els obligarà a quedar-se a l’oposició, conclou.

Si avui les bases d’ERC han avalat investir al socialista Illa és, segons la direcció d’ERC, perquè la militància “entén el nou cicle polític i el nou context”. Rovira recorda que a les eleccions catalanes del 12 de maig es va perdre la majoria independentista i representació de les esquerres, “dos factors que ens preocupen”. Això els obligava a una “reflexió permanent, amb molt de consens” amb les bases. La direcció va rebre “el mandat de les assemblees per sortir a negociar”, explica, i conclou felicitant-se de la participació en el debat i la votació: “La decisió ja s’intuïa molt complexa des de fa dies. Ens hem escoltat, hem debatut, ens hem fet preguntes. Hem portat el preacord a l’escrutini. La decisió és complexa però només podíem decidir com ho hem fet avui. Estem molt contents de l’exercici de participació de les bases”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia