Política

política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

Critica l’acord amb el PSC per l’impacte “negatiu” d’un govern “de caràcter espanyolista” i “al·lèrgic” a la plena normalització del català

Referma que vindrà pel ple d’investidura i per tant “en pocs dies” pot ser detingut

Acusa els republicans de la campanya de “desprestigi” que va viure al 2018 i justifica el retorn per no tornar-la a patir, i també en clau de “confrontació democràtica”

El president a l’exili i candidat de Junts, Carles Puigdemont, ha criticat amb duresa avui en una carta oberta a la ciutadania l’acord aprovat ahir per les bases d’ERC per fer president el socialista Salvador Illa. “Abans de donar els vots per a un govern del PSC calia explorar altres alternatives, inclosa la repetició electoral en noves condicions”, ha subratllat, després de carregar-hi en contra per “l’impacte negatiu” que creu que tindrà per a Catalunya un govern “de caràcter espanyolista, al·lèrgic a la plena normalització de la llengua i que no tindrà cap capacitat de negociació real amb el govern espanyol per resoldre el conflicte”. Puigdemont, que no ha volgut publicar abans el text perquè no se l’acusés de “xantatge emocional” i per no interferir en les bases d’ERC, admet que arran de la decisió la seva detenció és “una possibilitat real d’aquí a molt pocs dies”, ja que ell referma la intenció de tornar per acudir al ple d’investidura.

Això sí, no acaben aquí els retrets als republicans. Puigdemont recorda com a final del 2017, quan també va anunciar que tornaria per ser investit però finalment es va suspendre el ple, ja va ser objecte d’una campanya “ignominiosa”, de la qual ara acusa els antics socis. “Veient l’escàndol de les campanyes de guerra bruta organitzades per ERC, tinc pocs dubtes de com es va alimentar aquella campanya de desprestigi”, etziba. En aquest sentit, ho aprofita per justificar que si ara es quedés a l’exili “uns anys més” es veuria “amb més intensitat” com “de la comprensió inicial” es passaria “a una nova campanya “de denigració personal de gran envergadura” que creu que tindria conseqüències “molt difícils d’assumir” per ell i tot el que defensa.

Puigdemont, a banda, reitera les crítiques al context de “cop d’estat híbrid” que s’està vivint quan uns jutges que “saben que això no tindrà cap cost per ells en cap sentit, ni personal ni professional”, han ordit una estratègia per incomplir la llei d’amnistia, i “mofar-se” de les corts espanyoles i de la democràcia. “Espanya no podrà ser mai un estat de dret mentre els jutges desobeeixen el Parlament i, sobretot, si quan ho fan no els passa res”, denuncia. “El fet veritablement important serà l’evidència que a Espanya les amnisties no amnistien, que hi ha jutges disposats a desobeir la llei i que el govern espanyol s’ho mira amb la indolència del resignat», sentencia. En aquest sentit, recorda que el Tribunal Suprem, a més de violar la llei, també s’embarcarà “en una detenció il·legal“ i desobeirà dictàmens internacionals del Grup de Treball de Detencions Arbitràries i el Comitè de Drets Humas de l’ONU. Per això raona que la “greu anomalia democràtica” que pot significar la seva detenció, que en tot cas recorda que no seria la primera, també s’ha d’entendre “en clau de confrontació democràtica contra un règim demofòbic, i no pas de lament o victimisme”.

“Si se’n surten, imagino el que m’espera i sé el que he de fer. També el que no he de fer: convertir-me en objecte de negociació ni abonar cap decisió política que comporti renunciar a la lluita”, adverteix en tot cas també Puigdemont, que expressa la seva “determinació personal” a seguir defensant la independència “sense cap renúncia”, sigui a través de la negociació bilateral quan se’n donin les condicions, sigui per l’acció unilateral si és “l’única alternativa”.

Junts li dona suport

Entretant, Junts per Catalunya, que ha celebrat aquest matí una executiva ampliada extraordinària per analitzar la decisió ahir de les bases republicanes, s’ha fet seva la carta de Puigdemont, i ha refermat en una nota que “comparteix” la seva decisió de tornar i hi “actuarà en conseqüència”, sense concretar com. Després del pacte per investir Illa, els juntaires lamenten que ERC hagi optat “per la pitjor de les alternatives possibles”, ja que el futur president representa “el PSC més espanyolista de la història”. Arran d’això, Junts reivindica la seva condició de força “referent” de l’independentisme, amb una “transversalitat i centralitat” que mirarà d’exercir per situar el moviment en condicions de tornar a governar Catalunya “tan aviat com sigui possible”. En la mateixa línia, també es proclama com a força “decisiva”, tant al Parlament com al Congrés, “amb les mans lliures” i “capacitat de govern”, condicions que asseguren que faran valdre per condicionar les decisions de les cambres i seguir avançant cap a la independència. Junts acaba fent una crida a a l’independentisme, tot i que admet que són “moments difícils”, per tal que reforci la unitat i mantingui la fermesa i la determinació “en tots els àmbits en què sigui necessari”.

En una piulada, el secretari general, Jordi Turull, també ha fet una crida a l’optimisme. “Que ningú ho dubti: ens en sortirem. Aquest país sempre se n’ha sortit en situacions molt més adverses i fent front a cavalls de Troia”, ha etzibat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.