Política

política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

Reitera que tot i ser un resultat “ajustat” hi ha matisos en les dues posicions, mentre els crítics criden a “aplegar-se” amb vista a “revertir el partit” en el congrés del novembre

Creu que la negociació dels propers pressupostos catalans i espanyols serà una primera “garantia” de com es compleixen els acords

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, no creu que la formació surti dividida de la consulta interna que ahir va acabar avalant el pacte amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa. Tot i admetre que el resultat ha estat “ajustat”, Vilalta ha considerat en una entrevista a a RAC1 que no han estat uns vots pel sí o pel no “nítids i rotunds”, sinó que hi ha “molts matisos i neguits sobre la taula”. Ahir, després de fer-se públic el resultat de la votació, el Col·lectiu Primer d’Octubre, que va defensar el no en la consulta, va demanar en un comunicat que els vint diputats del Parlament puguin votar “lliurement” i “en consciència”, i va convidar tots els militants que havien votat contra l’acord a “aplegar-se conjuntament” per “revertir el partit” en el proper congrés nacional previst el 30 de novembre, a fi de “lluitar per reorientar l’estratègia política del partit” a fi de posar en primer pla la reivindicació de “l’alliberament nacional” de Catalunya. A més, van defensar als votants del sí que siguin “tan o més exigents que els del no” perquè els compromisos contrets es compleixin.

Vilalta, en aquest sentit, també ha volgut tornar a tranquil·litzar avui assegurant que, després que la secretària general Marta Rovira anunciés un “sí vigilant i exigent”, els seus escons al Parlament i al Congrés seran garantia del compliment dels acords, ja que en tots dos casos “són necessaris per conformar majories”. Per exemple, per aprovar pressupostos, la negociació dels quals creu que pot ser “una garantia per veure fins on arriben els primers compliments i cap a on anem”. A més, ha recordat que els “mecanismes de verificació internacional” que tenen amb el PSOE també estaran “vigilants”.

La dirigent republicana ha tornat a descartar que ERC pugui acabar entrant en l’executiu d’Illa, si bé ha admès que, amb aquest acord, s’obre una “nova etapa” i un “nou cicle” a la política catalana, perquè “així ho va voler la ciutadania en el moment que es va perdre la majoria independentista el 12-M”, ha recalcat. En tot cas, ha negat que “acabi res”, en referència al procés sobiranista, i ha dit que els republicans “continuen treballant” per la independència de Catalunya, per a la qual cosa creu que el pacte assolit ara per la sobirania fiscal farà que estiguin “més preparats”.

Això sí, la investidura d’Illa encara no està del tot confirmada, ja que dilluns a la tarda el Jovent Republicà, que fins ara l’ha rebutjada obertament, ha convocat un Consell Nacional per decidir el vot de la seva diputada, Mar Besses. En aquest sentit, Vilalta ha mostrat el “màxim respecte” vers els seus òrgans interns, però els ha demanat que prenguin una decisió “amb la màxima responsabilitat i sentit de país”. “Segur que faran el millor que creguin i el millor per a Catalunya”, ha reblat.

Sobre el retorn a Catalunya de Carles Puigdemont per a la investidura, que pot acabar amb la seva detenció, Vilalta ha apel·lat a la “prudència” i a esperar què decideix fer i com vol tornar. “Estarem al seu costat amb aquesta solidaritat antirepressiva que sempre hem tingut”, ha assegurat, i ha insistit igualment que ERC estarà “amatent a les circumstàncies” i prendrà decisions en funció del que passi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atemptat suïcida

BARCELONA
política

El PP insta els barons socialistes a “passar a l’acció” contra l’acord amb ERC

barcelona
política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

barcelona
política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona
GUERRA A EUROPA

Rússia denuncia un atac massiu de drons ucraïnesos a set regions seves

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Nou milicians de Hamàs moren a Cisjordània en dos atacs d’Israel

BARCELONA
ESTATS UNITS

El Pentàgon revoca l’acord amb el cervell de l’11-S per evitar la pena de mort

BARCELONA