Política

SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atac que causa més de 30 morts

L’organització gihadista, vinculada a Al Qaida, reivindica l’atemptat

Almenys 32 persones han mort – inclòs un soldat i civils– i una seixantena més han resultat ferides en un atemptat perpetrat divendres a la nit en un hotel d’una popular platja de la capital de Somàlia, Mogadiscio, pel grup gihadista Al Shabab, segons informa Efe citant fonts de la policia.

Els fets van passar quan un terrorista es va immolar amb explosius enmig d’un grup de joves reunits a la terrassa de l’hotel Beach View, a la platja de Lido, on molts veïns de Mogadiscio solen anar els divendres, dia no laborable en el calendari musulmà. Després de l’explosió, homes armats van atacar també l’edifici –que també acostumen a freqüentar funcionaris governamentals– i van ser repel·lits per les forces de seguretat, segons el relat d’un portaveu policial.

Tres assaltants almenys van ser abatuts en el tiroteig posterior a l’establiment i que va durar hores fins ben entrada la matinada. La policia va detenir un altre terrorista i va impedir que fes esclatar un altre vehicle ple d’explosius.

L’atac va tenir lloc després d’uns mesos de relativa calma en què s’havien reforçat les mesures de seguretat a Mogadiscio, on s’havien deixat de produir els habituals atemptats d’Al Shabab. El grup gihadista va reivindicar l’autoria de l’atac al seu web assegurant que havia matat diversos funcionaris del govern, extrem que l’agència Efe no ha pogut verificar.

El president de la Comisió de la Unió Africana (UA), Moussa Faki Mahamat, ha condemnat “fermament” aquest dissabte l’atemptat d’Al Shabab i ha manifestat la “solidaritat” amb el poble i el govern federal de Somàlia “en la seva lluita contra el flagell del terrorisme”. En nom de la Unió Europea, l’Alt Representant de la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell, ha reafirmat també “el compromís de suport a Somàlia en la seva lluita contra el terrorisme en totes les seves formes”.

Somàlia ha intensificat les operacions militars contra els terroristes des que el president del país, Hassan Sheikh Mohamud, va anunciar l’agost del 2022 una “guerra total” contra el grup. Des de llavors, l’exèrcit, amb el suport d’una missió de la Unió Africana a Somàlia ha llançat ofensives, a vegades amb la col·laboració militar dels EUA i Turquia en bombardejos aeris.

Al Shabab, afiliat des del 2012 a l’organització Al Qaida, perpetra freqüents atemptats a Mogadiscio i a altres punts del país per fer caure el govern central –que té el suport de la comunitat internacional– i instaurar un estat islàmic d’orientació wahabbita (ultraconservadora).

El grup controla zones rurals del centre i el sud de Somàlia i ataca també països veïns com ara Kenya i Etiòpia.

El país viu en un estat de conflicte i caos des del 1991, quan va ser enderrocat el dictador Mohamed Siad Barre. Somàlia va quedar sense govern efectiu i en mans de milícies islamistes i senyors de la guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Ucraïna afirma haver enfonsat un submarí rus a Crimea

BARCELONA
VENEÇUELA

Segona gran mobilització opositora contra la reelecció de Maduro

BARCELONA
REGNE UNIT

Creixen les protestes racistes a Anglaterra pels apunyalaments de Southport

BARCELONA
SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atemptat suïcida

BARCELONA
política

El PP insta els barons socialistes a “passar a l’acció” contra l’acord amb ERC

barcelona
política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

barcelona
política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona